Login / Search
English
Čeština

Zelený drak, karmínový lev

 

Lucie Lukačovičová: Zelený drak, karmínový lev
Vydalo nakladatelství Konektor XB-1, 2015
ISBN 978-80-905300-3-4
Obálka: Jana Šouflová
Vázané vydání, 280 stran
Kč 319,-

Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=YP12B87Ob0c

Napínavý příběh odehrávající se v době vlády císaře Rudolfa II. v Praze. Hlavními postavami jsou alchymisté  Dee a Kelly, ale vystupují zde také další skutečné historické postavy:  Deeho manželka Jane, rabín Jehuda Löw ben Bezalel a jeho sluha Josef, a jejich protivník Germanicus Malaspina, kardinál a biskup ze San Severo. Ti se utkávají v nelítostném souboji o tajemnou schránku plnou červeného prachu, o níž jsou přesvědčeni, že jde o Karmínového lva, prášek, jehož pomocí lze proměnit olovo ve zlato.

Historická fakta dávají pozadí dobrodružnému žánru fantasy, pohrávající si s myšlenkou transmutace, nesmrtelnosti a magie (postava Fiametty, cikánské vědmy, či postava Lucjana Walery Ostoji, který k magii také nemá daleko, nemluvě o Josefovi, kterého známe spíše jako pražského Golema)

Knihu doplňuje obsáhlá práce PhDr. Františky Vrbenské o rudolfinské Praze a tajemstvích renesanční vědy, k níž tehdy patřila přírodní magie a alchymie. Přináší nové, dosud nepublikované poznatky o legendárních alchymistech siru Edwardu Kelleyovi a doktoru Johnu Deeovi, včetně jejich pobytu v Čechách a úloze ve špionážní síti královny Alžběty.

Viz recenze na:

1. https://www.kosmas.cz/knihy/205069/zeleny-drak-karminovy-lev/

2. Spisovatelka Hanina Veselá doporučuje:
A z českých luhů a hájů doporučuji Zelený drak, karmínový lev od Lucie Lukačovičové. Za zpracování mého oblíbeného období - rudolfinská Praha -, uvedení na scénu podfukáře magistra Kelleyho a také za badatelský příspěvek Františky Vrbenské, který v čtivém doslovu rozebírá Kelleyho životní útrapy takřka pod drobnohledem.
http://www.sarden.cz/2015-12-11-0900/literatura-vanocni-tipy