Login / Search
English
Čeština

Lucie

Lucie Lukačovičová (přezdívka Sombra, provdaná Moravová)  - O autorce

Narodila se v Praze v roce 1980, část raného dětství  strávila s rodiči v exotické Angole a na Kubě, kde také začala chodit do školy. Po návratu odmaturovala na obchodní akademii Eduarda Beneše v Praze. Bakalářské studium absolvovala na fakultě humanitních studií Karlovy university a magisterský diplom v oboru knihovnictví a informačních studií obdržela na filozofické fakultě Univerzity Karlovy v roce 2003. Studovala také antropologii.

Její první povídky byly otištěny ve sborníku v roce 1997 a posléze v antologii Drakobijci v roce 1999. Poté pokračovala publikovat v Drakobijcích pravidelně každý rok. Početné povídky vyšly v dalších antologiích, například Tváře budoucnosti (2005), Písně temných věků (2005),  Pod kočičími hlavami (2007), Čas psanců (2008), Roboti a lidé (2009), Hry s příběhem: Zločin a trest (2011), Hry s příběhem: Ocel a krev (2012).

Lucie vyhrála prestižní cenu Karla Čapka za povídku Procitnutí v roce 2001 a za povídku Dům smíchu, dům smutku v roce 2007. Obdržela literární cenu za Nejlepší fantasy roku 2007 s dobrodružnou povídkou Piráti nebes. Je finalistkou soutěže o nejlepší science fiction nakladatelství Ikaros za rok 2008 s povídkou Lexington. Přispívala pravidelně do časopisů Pevnost a Dech draka a čas od času do časopisu Ikarie (který měl dlouholetou tradici v publikování nejlepších děl v žánru  fantasy a scifi v České Republice) nebo do slovenského časopisu Fantázia.

K jejím oblíbeným žánrům patří detektivka, historický a pseudohistorický román,  městská fantasy a duchařské příběhy v japonským stylu. Doposud publikovala přes sto povídek a novel, které měly pozitivní ohlas jak u čtenářů, tak u kritiků.  K jejím zálibám patří tanec, kaligrafie, cestování, mythologie a cizí jazyky. Vyučuje  tvůrčí psaní a je patronkou populární soutěže mladých autorů Cena barda Marigolda.

První Luciin román, historická fantasy ze středověkého Japonska (Toki no shujin: Vládci času)  vyšel v roce 2007 a byl velmi úspěšný.  Další román, sci-fi detektivka Stanice Armida, vyšel v roce 2012, další kniha, Detektivní kancelář Sirius, byla pokřtěna v r. 2013.  Lucie je spoluautorkou Tajné knihy Šerosvitu, epizodického románu z žánru městské fantasy, který se odehrává v Čechách, Japonsku a Číně (Albatros 2011). Dobrodružná fantasy ve dvou dílech, nazvaná  Cesta Rudé tanečnice, byla napsána ve spolupráci se sestrou  Petrou. Vánoční příběh (ve spolupráci s Markem Dobešem) vydalo nakladatelství Alfedus v prosinci 2013. Román Zelený drak, karmínový lev, odehrávající se na pozadí rudolfínské Prahy, vyšel v roce 2015 (nakladatelství Konektor XB-1). Další romány, viz také kapitolu Romány: Hořící kůň (se spoluautorkou Františkou Vrbenskou), 2017,  Poslední bůh, 2019, Zákon Azylu, 2021, Čepel Azylu, 2023.

     

 

 

Portréty umělkyně jako mladé ženy
(parafráze Jamese Joyce: Portrét umělce jako mladého muže)