Login / Search
English
Čeština

Romány

Romány Petry Lukačovičové

SBÍRKA CTNOSTÍ


Nakladatelství: Mytago
Rok vydání: 2015
Autor obálky: Barbora Bujnochová
Počet stran: 278
ISBN: 978-80-87761-18-2

http://www.fantasya.cz/zbozi/sbirka-ctnosti

Recenze:
umenivyberu.cz/knihy/sbirka-ctnosti-aneb-v-napnutem-labyrintu-prazske-magie-a-nitek-osudu 
http://www.sarden.cz/2016-03-24-0913/recenze-petra-lukacovicova-sbirka-ctnosti

 

Anotace

Sbírka ctností je román, odehrávající se v současné  Praze, která vyhrála, pokud jde o  prostředí,  nad magií oplývajícím městem New Orleans.  Praha je totiž také obestřena řadou legend a pověstí, z nichž některé jsou prastaré, ale existuje i řada moderních mýtů. Je možné, že by se opravdu staly? Existují opravdu mágové, kteří se tváří jako vysokoškolští profesoři, charitativně činné bohaté vdovy, extravagantní tatéři nebo opilí bezdomovci? Pokud to chcete zjistit, může to být nebezpečná cesta.

Podrobné, báječně odpozorované popisy skutečného města, jak je Pražané znají. Postavy, charakterizované tak, že byste je mohli potkat za rohem, na zastávce tramvaje nebo u baru.  Dialogy z každodenního života, proložené hlubšími úvahami. A najednou se z tohoto naprostého normálu čtenář octne ve světě postmoderní magie. Je vtažen do děje a napětí ho neopustí, dokud knihu nedočte.

Ze křtu knihy v Café Baru Elysium, Praha:

Ze křtu knihy na Fénixconu, Brno

CESTA RUDÉ TANEČNICE – část 1 a 2
Román ve dvou dílech byl napsán ve spolupráci s Lucií a několika dalšími spoluautory.
Viz odkaz na stránce o Lucii: http://www.ivana-dirk.info/index.php?id=76&L=1

NO COMMENT
Tento první  román, v českém překladu tedy Bez komentáře,  byl vydán jen pro přátele a příznivce. Inspirace vzešla z pravidelného sledování japonského seriálu animé vysílaného v němčině na RTL2. Studentka střední školy se spřátelí s mluvící kočkou Lunou, od které dostane magickou brož, jež jí umožní se proměnit na Sailor Moon – krásnou vojačku, která má za úkol zachránit Zemi před silami zla.  Sailor Moon a její další kamarádky pojmenované po planetách jsou hloupé a nelogické, ale všude zvítězí svým srdcem. Už tenkrát neměla patnáctiletá autorka smysl pro andělsky bílé postavy a rozhodla se je parodovat.  Takže vytvořila jejich podstatně temnější a zlejší dvojníky, nebojující za lásku a spravedlnost, ale za vlastní zájmy. Vždycky jim šlo o krk a nemohly si dovolit chybu – každá chyba by mohla mít katastrofální následky. Přímo kultovní frází se stala německý výkřik hlavních hrdinek: “Im Name des Mondes werde ich dich bestrafen.” = “Ve jménu Měsíce tě ztrestám”.  Z prvních lekcí učebnice němčiny by se autorka této frázi jistě nenaučila. :-)

Kniha No Comment měla křest v restauraci Bungula, která sama sebe charakterizuje jako astrologicko-mýtický restaurant. Bungula je jméno jedné z hvězd v souhvězdí Kentaura, je to nejbližší hvězda naší sluneční soustavy a třetí nejjasnější hvězda. Autorčin počínající  zájem o magično a fantastično byl volbou restaurace jen potvrzen.

No Comment I měl úspěch, a povzbuzovaná a inspirovaná autorka napsala No Comment II. Už nebyl jen parodií na Sailor Moon, témata zvážněla. Bude jistě zajímavé sledovat,  jak bude vypadat třetí pokračování No Commentu, takříkajíc po více než 16 -  17 letech. Autorka toto pokračování plánuje.