Login / Search
English
Čeština

Nashik

Nashik - Kumbh Mela 2003

Moje první skutečné setkání s městem Nashik se odehrálo v roce 2003, při zvláštní příležitosti oslav náboženského svátku  Kumbh Mela. Kumbh Mela je masová pouť Hindů, na níž se scházejí, aby se vykoupali v jedné z posvátných řek. Koná se každý třetí rok ve čtyřech městech:  Haridwaru, Allahabadu, Ujjainu a Nashiku. To znamená, že Kumbh Mela se odehrává v Nashiku jednou za dvanáct let. Posvátné řeky pro smývání hříchů jsou Ganga v Haridwaru, soutok Gangy Sangam a Jamuny a mýtické Sarasvatí v Allahabadu,  řeka Shipra na Udždžainu a Godawari v Nashiku.

Název Kumbh Mela pochází z hindštiny a v původním sanskrtu a jiných indických jazycích je častěji znám jako Kumbha Mela s "a" na konci . V sanskrtu znamená Kumbha džbán a Mela krásný.  Pouť trvá  jeden a půl měsíce v každém z uvedených čtyř míst, kde podle hinduistické víry spadlo několik kapek nektaru ze džbánu, který nesli bohové, poté co rozbouřili moře. 
Festival je největším shromáždění věřících poutníků  na světě.  Je nemožné získat přesná čísla a odhadnout počet osob, které se vykoupají v řece v nejposvátnější dny.  Ale pokaždé se celkově jedná kolem 80-100 milionů poutníků a asketů, kteří se ponoří.

V Nashiku existuje čtrnáct akhád (Akhada – náboženská škola), jedenáct z nich patří sektě Shaiva a tři sektě Vaishnava. Příslušníci sekty Shaiva provádějí koupel v kushavartu (posvátné vodní nádrži) v Trimbakeshwar (30 km od Nashiku) a příslušníci sekty Vaishnava konají svůj rituál v řece Godawari v Nashiku. Do roku 1838 se odehrával rituál ponoření obou sekt v Trimbakeshwar, ale poté, co došlo ke střetu, který  vyvolal krveprolití, požádal vládce Peshwy askety školy Vaishnava, aby se přemístili do Nashiku.


Posvátní muži "sádhuové" v Trimbakeshwar a v Nashiku

V roce 2003 se obchod firmy Dirk India začal slibně rozvíjet. Třicetiletá smlouva na poskytování popílku s nashickou tepelnou elektrárnou byla podepsána a výstavba továrny zdárně pokračovala. Naši obchodní přátelé v Nashiku tvrdili, že  Kumbh Mela je něco, co si nesmíme nechat ujít. Odjakživa mám však fobii z davu, i mnohem menšího, než jaký se dal očekávat při této příležitosti,  a proto pro mne nebylo jednoduché se pro účast rozhodnout. Nakonec bylo pro nás všechno perfektně zorganizováno.  Pronajali jsme si pokoj v hotelu vedle posvátného ramkundu (místa pro ponoření v řece Godawari) , kde jsme sice neměli v úmyslu zůstat přes noc, ale hotel měl velkou střešní terasu.  Odtud jsme mohli sledovat procesí,  k řece přicházeli muži, ženy, děti, sádhuové v luxusních i méně luxusních automobilech na hřbetě slonů, oblečeni do oranžového hábitu, nebo nazí. Ty davy byly neuvěřitelné. Na konci dne nám byla poskytnuta policejní ochrana, aby nás odtamtud dostala. Byli jsme jediné bílé tváře mezi milióny hinduistických věřících – hned, jak jsme vyšli z hotelu, se nás vrhla televize Sahara a žádala o inteview, které jsme jim dali.

Byl to úžasný zážitek, ale měli jsme štěstí . O dva dny později došlo mezi poutníky k panice, 39 jich bylo ušlapáno k smrti  a 57 těžce zraněno. Věřící se shromáždili na břehu řeky a více než třicet tisíc jich bylo vměstnáno za barikádu v úzké uličce, kterou procházeli sádhuové, aby mohli uskutečnit obřadní lázeň jako první. Údajně někteří hodili do davu stříbrné mince a v následné tahanici  přišli o život lidé.

Další Kumbh Mela v Nashiku se bude konat v roce 2015 od 15. srpna do 13. září. Načasování na různých místech závisí na poloze planety Jupiter a Slunce,  v Nashiku se Kumbh Mela koná, když   Jupiter a Slunce jsou ve znamení Lva. Přesné termíny lze předem vypočítat podle zvláštní  kombinace zodiakální  polohy Slunce, Měsíce a Jupiteru.