Login / Search
English
Čeština

Goa

Tropický ráj Goa a proč tam chceme zůstávat  během evropské zimy
Goa je nejmenším indickým státem nacházejícím se v západní části Indie v oblastí známé jako Konkan. Oficiální místní jazyk je Konkani, ale používá se také jazyk velkého souseda Marathi. Někteří starší a vzdělaní lidé mluví stále portugalsky a jsou hrdí na své portugalské dědictví. Vzhledem k rozvinutému cestovnímu ruchu mluví mnoho obyvatel anglicky. Hlavní město Goa je Panaji (dřívější název Panjim), největší město je přístav Vasco da Gama a portugalský vliv lze pozorovat především v Margao. Goa je považována za nejbohatší stát Indie, hlavně díky svým plážím, tropické vegetaci a jedinečným architektonickým památkám, které lákají mnoho návštěvníků. Dalším zdrojem obživy ovšem zůstává rybaření a zemědělství.

 

Dějiny.  V Goa se během staletí  mísily  všemožné  kulturní vlivy. První písemný záznam existuje o říši Maurya, které vládl  buddhistický císař Ashoka z Magadhy . Po dalších sedm set let byla Goa ovládána řadou různých hinduistických dynastií. V roce 1312 území ovládl sultanát z Dillí.  Moc  sultána v této oblasti  byla však příliš slabá a  proto se musel  území vzdát ve prospěch monarchů rodu Vijayanagara, kteří se snažili  islámskou invazi odvrátit.  To se jim dařilo do roku 1646, kdy jejich vliv poklesl po velké vojenské porážce v 1565  deccanským sultanátem.
Na konci 15. století  objevil Vasco de Gama novou cestu do Indie a Goa se stala ideálním výchozím bodem pro portugalské mořeplavce a obchod s kořením. Na počátku 16. století (1510) porazili  Portugalci  vládnoucího sultána z Bijapuru  a zřídili  trvalé osídlení ve Velha Goa (Stará Goa) . Začali šířit  křesťanství a konsolidovat rozmanité vlivy, které už byly do oblasti implantované – tím nastala doba rozkvětu, zlatý věk Goa. V roce 1843 Portugalci přesunuli ze zdravotních i strategických důvodů hlavní město z Velha Goa do Panjimu. Portugalská vláda trvala až do roku  1961 (téměř 450 let), kdy byla Goa připojena k Indii. Poté, co Indie získala v roce 1947 nezávislost, začala s Portugalskem vyjednávat o postoupení Goa. Portugalsko bylo v té době ovládáno  diktátorem  Salazarem (ministerským  předsedou Portugalska 1932 - 1968), který byl rozhodnut zámořská území nevydat na základě pevného přesvědčení, že Portugalci se svou politikou míšení ras a lusotropismu jsou lepšími kolonizátory než ostatní (hlavně Britové a Francouzi) a že přinášejí do kolonií pořádek a blahobyt. Když jednání ztroskotala, indická armáda obsadila v roce 1961 Goa násilím. Žádný ze  spojenců Portugalska nehnul ani prstem, aby zasáhl  (i když Portugalsko bylo členem NATO) - ve stejné době Britové a Francouzi začali předávat vládu svých  kolonií v Africe "dobrovolně" . V příštích letech posílila národnostní  hnutí také v jiných portugalských koloniích, jako byla Angola, Mosambik, Kapverdy , Ostrovy Sv. Tomáše a Prince a Portugalská Guinea, ale k vyhlášení jejich nezávislosti došlo až v polovině sedmdesátých let.
Náboženství . Na rozdíl od všeobecného přesvědčení,  z celkové populace  Goa (asi  milion a půl obyvatel) tvoří  křesťané  jen 26 %, hinduisté cca 66 %, muslimové 7%. Zbytek jsou sikhové buddhisté, džinisti a jiné náboženské komunity. Směska náboženství přispívá ke kouzlu Goa, zvlášť proto, že všechna tato náboženství žijí v míru (alespoň po většinu času).

Náš vztah k Goa je velmi starého data. Přechod do nového tisíciletí, Silvestr 1999, jsme strávili s celou rodinou na  Fort Aguada a obdivovali fantastický ohňostroj. Při tomto pobytu jsme byli ubytováni ve vile  dobře známého goanského  spisovatele, který v tuto chvíli dával přednost životu v Bombaji.  O dva roky později jsme si opět vybrali novoroční pobyt v Goa a užívali zázemí komplexu Louise by the Sea.  Když se Indie stala naším novým domovem, čas od času jsme Goa navštěvovali a bydleli v různých hotelech, dokud jsme se nerozhodli koupit si v tomto tropickém ráji svůj dům. Níže uvedené informace jsou jen částečně převzaty z internetu, většinou jsou plně založeny na našich zkušenostech. 

Proč je Goa tak atraktivní?
Za prvé – pláže.  K dispozici jsou dva typy pláží, ty rušné v Severní Goa a klidné v Jižní Goa, obě oblasti jsou oddělené řekou Mandovi. Pobřeží Goa měří kolem 100 kilometrů a 83% z toho jsou  pláže.  To znamená, že je zde dostatek prostoru pro všechny. K tomu příspívá i skutečnost, že pláže zde nejsou  úzkým pruhem písku, štěrku nebo kamenů v blízkosti moře (jak to někdy bývá v Evropě), ale jsou velmi široké. Když přihlédneme k jejich délce, většina pláží umožňuje zdánlivě nekonečné procházky,  cyklistické výlety nebo projížďky na koních, aniž by se člověk cítil omezován ostatními návštěvníky. Pokud chcete, můžete si najít pláž, kde budete sami, pokud dáváte přednost společnosti můžete si zajít do mnoha jednoduchých domorodých plážových restaurací, kde jistě najdete společnost.  


 

Znovu a znovu je nám kladena otázka: Máme se ubytovat v Severní nebo v Jižní Goa?
Severní Goa nabízí víc diskoték a plážových večírků, ale má horší pověst, pokud jde o klidnou dovolenou.  Jižní Goa nabízí také nejrůznější plážové  atrakce a mnoho restaurací, ale není to asi místo pro ty, kteří chtějí hlavně bouřlivě slavit.  Nejlepším řešením je kompromis,  najít si ubytování uprostřed státu Goa - a pak si můžete  vychutnat to nejlepší z obou částí (mějte na paměti, že Goa je malý stát a všechno je vlastně v dosahu) – příkladem je   ubytování v blízkosti pláže Majorda a Betalbatim (Sunset Beach), které jsou umístěny optimálně v okresu Salcette (okresu se zde říká taluka).

Za druhé - flora a fauna, přírodní krásy.  Kromě obrovských hájů kokosových palem, mangovníků, stromů s kešu ořechy, plantáží banánovníků a ananasu, je v Goa k vidění  řada dalších tropických rostlin.  V zahradách plných barev se nachází bougainvillea, ibišek, frangipani (oleandr), rybníky a jezírka jsou plná leknínů.  Pestrobarevní motýli nejen létají po okolí, ale mají také svou vlastní konzervatoř, tedy zimní zahradu, tedy vlastně letní zahradu :-) (anglicky conservatory).  Jmenuje se „Mystické louky, zimní zahrada pro včely, ptáky a motýly“ a nachází se v blízkosti dvou farem pěstujícím koření (Sahakari Spices and Tropical Spices) u městečka Ponda.  Bylo zde fotograficky zdokumentováno kolem  130 druhů motýlů na ploše 4000 metrů čtverečních. Dalším barevným druhem v Goa jsou  ptáci,  ať už je to nápadně modrý ledňáček, strakapoud s působivou korunkou, papoušci, různé druhy špačků a celá řada vodních ptáků. Pozorování ptáků je jednou z oblíbených činností mnoha návštěvníků a může být kdykoliv zorganizováno.

Goa má více než 50 druhů zvířat (savci), bohužel,  nebo možná lépe řečeno bohudík (záleží na úhlu pohledu), většina z nich žije v hlubokých lesích v ghátech (horách) : dravci , jako jsou hyeny, šakali a divocí psi, ze šelem kočkovitých leopard, dále bizoni, jeleni, kanci a další.  Opice (kočkodanovití hulmani, makakové) a veverky jsou často k vidění po celé Goa.  Goa má také populaci plazů a obojživelníků. K našim nejvítanějším patřily vždy  ještěrky gecko, které s námi bydlí  v bytě za obrazy a živí se komáry. Při chůzi v trávě je lepší mít se na pozoru a prohledat  prostor před sebou holí – mohou se tam schovávat  kobry (včetně kobry královské) nebo vyhřívat na slunci zmije – kromě toho celá řada nejedovatých hadů. Dva druhy krokodýlů se většinou nacházejí na březích několika vnitrozemských vodních cest.  Sladkovodní a vzácné mořské želvy, které patří k ohroženým druhům také v Goa,  je možné pozorovat při kladení vajíček do písku v době mezi říjnem a prosincem. Dlouhozobanovití delfíni jsou často k vidění v mělkých vodách na izolovanějších plážích.

Vodopády Dudhsagar. Tyto vodopády se nacházejí na řece Mandovi na hranici Goa s Karnatakou, v přírodní rezervaci Bhagwan Mahavir.  Získaly své jméno proto, že kaskádové vody padající zde do hloubky mají mléčnou barvu (dudh = doodh znamená v hindštině mléko). Legenda vypráví, že mléko do tůně nalila krásná princezna, která chtěla zabránit tomu, aby ji princ, který ji pozoroval, nemohl vidět v průhledné vodě nahou. Jako většina vodopádů, i tento je nejpůsobivější v pomonzunových měsících, což znamená v říjnu.  Na úpatí vodopádu je malá  tůň,  kde je možné podniknout romantickou koupel s rybami,  pokud vám nevadí, jak je voda studená. Celková výška vodopádů je 310 metrů a průměrná šířka 30 metrů.

Za třetí – kostely, pevnosti, muzea
Stará Goa (Velha Goa) je světovým dědictvím UNESCA a  nachází se přibližně 10 km od Panaji.  Město bylo postaveno v 15. století a sloužilo jako hlavní město Portugalské Indie, dokud nebylo úplně  opuštěno v roce 1835 v důsledku opakovaných epidemií  moru, cholery,  malárie a dalších nemocí . V průběhu 18. století to však bylo nejkrásnější  město v Asii, srovnávané různými okouzlenými cestovateli té doby střídavě  s Římem ("Řím Asie"), Amsterdamem (pro své bohatství a rušný obchod) a Lisabonem  (pro nádheru kostelů a klášterů).
Památky ve Velha Goa
Archeologické muzeum a galerie s podobiznami
Kostely a kláštery: nejucelenější skupina kostelů a katedrál postavených v průběhu 16. - 17. století zahrnuje:  katedrálu Sé zasvěcenou svaté Kateřině, baziliku sv. Jezulátka (Basilica de Bom Jesus),  kostel a klášter svatého Františka z Assisi, kapli svaté Kateřiny, kostel Panny Marie Růžencové a kostel svatého Augustina.
Katedrála Sé. Postavená  na památku vítězství Portugalců nad muslimskou armádou na svátek svaté Kateřiny 1510  patří k římskokatolické arcidiecézi v Goa a je sídlem patriarchy Východní Indie. Byla dokončena v letech 1562 - 1619 v manuelském dekorativním stylu. Původně měla dvě věže, z nichž jedna se  zhroutila v roce 1776 a nebyla nikdy obnovena.  Uvnitř je velký „zlatý zvon“  pojmenovaný tak proto, že je jedním z největších, ale také nejlépe znějících zvonů na světě. 

Bazilika Bom Jesus . Bom Jesus je název používaný v portugalštině pro Ježíška. Tento jezuitský kostel byl první menší postavenou bazilikou v Indii a je jedním z nejlepších příkladů barokní architektury. Zároveň připomíná významný mezník v dějinách křesťanství,  protože v něm spočinulo tělo svatého Františka Xaverského,  blízkého přítele svatého Ignáce z Loyoly, s nímž společně založil Tovaryšstvo Ježíšovo (řád jezuitů). Francis Xavier zemřel na ostrově Sancian na cestě do kontinentální Číny v roce 1552.  Jeho tělo bylo nejprve převezeno do portugalského města Malacca  a o dva roky později lodí dopraveno zpět do Goa. Mauzoleum má  nahoře umístěnou stříbrnou rakev s tělem svatého Františka Xaverského (1696), darovanou posledním z Medicejů,  Cosimem II., velkovévodou toskánským. Rakev může veřejnost spatřit jednou za deset let (naposledy 2004).

Kostel svatého Františka z Assisi. Kostel svatého Františka z Assisi už není využíván k bohoslužbám, a proto vypadá opuštěně a smutně. Bývala to malá kaple postavená osmi františkánskými mnichy po příjezdu do Goa v 1517. Byla následně přestavěna a rozšířena  v roce 1661, ale staré  původní dveře zdobené v manuelském slohu byly začleněny do nové struktury. Uvnitř kostela je možno vidět předměty s námořními motivy, například globy, přístroje k navigaci a erby, které zdobily plachty lodí.

Muzea:
Státní muzeum v Panaji má 14 galerií (včetně sekcí sochařství, křesťanského umění, religionistiky, kulturní antropologie, současného umění, nábytku a numismatiky).
Vědecké Centrum. Nachází se na pláži Miramar  v Panaji  a zaujímá přes pět akrů včetně velkého venkovního parku se svěžími zelenými trávníky a exotickými květinami.  Kromě  experimentování s nejrůznějšími  interaktivními exponáty pro všechny věkové skupiny uvnitř muzea se mohou všichni návštěvníci také projít parkem, v němž je podél cest  řada exponátů pro poučení a interakci. Centrum se může pochlubit  hledištěm pro předvádění vědeckých filmů, cyberlaboratoří a dvěma tematickými galeriemi Věda zábavou a Na dně oceánů. 
Pevnosti.  Krajina v Goa je  poseta mnoha pevnostmi, z nichž nejvýznamější jsou pevnosti  Fort Tiracol, Chapora Fort a Fort Aguada.
Fort Aguada byla postavena Portugalci  na počátku 17. století  na ochranu pobřeží před Holanďany a Marathy. Zároveň poskytovala  obnovu zásob vody pro zde přistávající lodě.  (slovo agua znamená portugalsky voda). Čtyřpodlažní maják je nejstarší svého druhu v Asii. Pozemek kolem pevnosti je nyní ve vlastnictví indické hotelové společnosti  s luxusním pětihvězdičkovým hotelem Vivanta provozovaným skupinou Taj/Tata. 

Za čtvrté – kuchyně.
Goanská kuchyně má zvláštní kouzlo.  Originální  chutě na bázi mořských plodů, kokosového mléka a rýže doplněné exotickým kořením jsou kombinovány s hinduistickou vegetariánskou kuchyní a 450 lety starým portugalským vlivem.Pokud máte rádi ryby, plody moře a zeleninu - je to  pravé místo pro vás. Existují různé způsoby, jak si v Goa jídlo užít. Můžete začít na pláži a zajít si na oběd do jedné z mnoha plážových domorodých jednoduchých restaurací, kde si vyberete z čerstvých ryb nebo krevet ulovených ráno místními rybáři.

Nebo si můžete zajít do jednoho z pětihvězdičkových hotelů, kde vám bude jídlo servírováno  na jemném porcelánu a stříbře, zatímco budete pozorovat západ slunce v exkluzivním prostředí.  Nebo si můžete vybrat některou z vyhlášených místních restaurací,  což je střední cesta, pokud jde o výši cen, ale nemusíte dělat kompromis pokud jde o kvalitu. Jedna z našich nejoblíbenějších je Zákoutí u Martina (Martin´s Corner), které se mezitím stalo slavné a je zmíněné na téměř všech webových stránkách cestovních kanceláří.  Je to místo, kde se můžete setkat nejen s turisty,  ale také s místními obyvateli,  v uvolněné atmosféře s kapelou nebo karaoke.  Krevety na másle s česnekem, rybí kari s rýží, humr piri piri, nebo vynikající hinduistická jídla Paneer Tikka Masala či kuře Tandori – vše chutná výborně. A to je jen jeden příklad z mnoha malých rodinných restaurací,  kde je možné strávit příjemný večer, doplněný sklenkou indického vína (pocházejícího  většinou z  vinic Nashiku), nebo tropickým  koktejlem.

Za páté – sport, zábava, nakupování. 
V Goa je možné být velmi aktivní. Existuje logicky hlavně spousta  sportovních činností  spojených s vodou -  plavání, šnorchlování, hlubinné potápění, parasailing, surfing a windsurfing, vodní lyžování, jízda na banánu nebo  rafting na divoké vodě (na Černé řece ve vnitrozemí).  Dá se také podniknout  projížďka na slonovi a dlouhé pěší výlety.  

Naplánovat návštěvu Goa v době různých náboženských  slavností je vítaným oživením pobytu.  Kromě křesťanských, jako je slavnost sv. Františka Xaviera, Bonderam (slavnost s alegorickými vozy) na ostrově Divar nebo procesí na Velký pátek, je možné si užít také hinduistické oslavy Dussehra, Diwali (obdoba evropských vánoc) nebo Ganpati (slavnost slonního boha Ganeshi). Podrobné informace jsou na dobré webové stránce: http://www.goacom.com/art-culture/115-religions-and-festivals  

 

A jak je to s nakupováním? Exotické věci je nejvýhodnější nakupovat na dvou známých trzích, Mapusa a Anjuna. Páteční trh v Mapuse je nejpopulárnější -  prodává se tam  vše od kuriozit až po staré  mince, sušené ryby a koření.  Středeční trh na  pláži Anjuna začali organizovat cizinci pro ostatní cizince (tedy původně hippies pro ostatní hippies)  – dodnes je to velmi živé místo, kde je možno sehnat suvenýry, plážové oblečení, ozdoby a řemeslné výrobky za výhodné ceny – smlouvání je neoddělitelnou součástí nákupu.