Login / Search
English
Čeština

Povídky

Lucie Lukačovičová - Povídky
Povídky jsou seřazeny chronologicky podle roku vydání

2023

1. Devil in the Deep - v angličtině
in: antologie Life Beyond Us, Laksa Media, Calgary 2023
https://www.amazon.com/Life-Beyond-Anthology-Astrobiology-Institute/dp/198814048X

Jak by první kontakt – na Zemi, ve vesmíru, na jiné planetě – změnil naše chápání technologie, filozofie a toho, co to znamená být člověkem? Jaký druh kognitivní disonance by společnost zažila, kdybychom na Zemi objevili dříve nepoznanou sentienci? Jaký by to byl život, kdyby vznikl v mrazivém oceánu pod neprostupnou slupkou ledu? Nebo ve světě, jehož opar zakrývá jakýkoli pohled na vesmír za ním? Nebo v nedozírném měřítku v hlubinách vesmíru? Nebo . . .
Život - mimo nás. Evropský astrobiologický institut představuje padesát čtyři původních SF příběhů a vědeckých esejů o životě, od mikrobiálního po makro, od automatického po inteligentní. Po každém spekulativním příběhu následuje profesionální esej, která objasňuje vědecké základy příběhu a poskytuje nové okno do nejmodernějších znalostí o průzkumu života ve vesmíru.

Povídky napsali:  Eugen Bacon, Gregory Benford, Renan Bernardo, Jana Bianchi, Tobias S. Buckell, Eric Choi, Julie E. Czerneda, Tessa Fisher, Simone Heller, Valentin D. Ivanov, Mary Robinette Kowal, Lisa Jenny Krieg (translated by Simone Heller), Geoffrey A. Landis, Rich Larson, Liu Yang (translated by Ladon Gao), Lucie Lukačovičová, Premee Mohamed, G. David Nordley, Malka Older, Deji Bryce Olukotun, Tomás Petrásek, Brian Rappatta, Arula Ratnakar, D.A. Xiaolin Spires, Bogi Takács, Peter Watts, and B. Zelkovich.

Life Beyond Us: An Original Anthology of SF Stories and Science Essays


2. Svaté právo
in: antologie Hrdinové Českých zemí, Brokilon, Praha 2023
a v časopise Pevnost 3/2023

https://www.brokilon.cz/kniha/hrdinove-ceskych-zemi/

V polovině devatenáctého století svět postihla katastrofa. Některé části zemského povrchu byly vymazány, hladiny oceánů se zvedly. Zanikly celé státy, jiné vznikly. Jedním z nich bylo Česko-slovenské království.
V polovině dvacátého století je z království námořní velmoc s koloniemi a državami po celém světě.
A po celém světě se také odehrávají příběhy z této antologie. Deset autorů se zhostilo vyprávění příběhů pokrývajících sto let této nové historie. Od domácí půdy Česko-slovenského království až po daleké americké pobřeží. Od Paraguaye po Indii. Od Jižní Afriky po Japonské moře. Najdeme zde českou spisovatelku na cestách po Americe, práci špionů i střetnutí flotil bitevních lodí na otevřeném moři.
Ze všech se nakonec stanou hrdinové českých zemí.

Jedenáct povídek od deseti českých, slovenských i amerických autorů mapuje svět alternativních českých zemí. Do knihy přispěli: Tomáš Bandžuch, Marek Brenišin, Vendula Brunhoferová, Karel Doležal, Lucie Lukačovičová, Julie Nováková, Joelle Presby, Jan Kotouč, Vlado Ríša a Vladimír Šlechta.

 Hrdinové českých zemí


3. Drobná krutost
in: Antologie Andělé a démoni, nakl. Golem Ríša XB-1, Praha 2023
https://www.vesmirnykolonial.cz/andeleademoni/
Autoři:
Františka Vrbenská, Karel Doležal, Šárka Glasslová, Vlado Ríša, Markéta Gajdošová, Ondřej Rindt, Anna Winterová, Lucie Lukačovičová, Tomáš Bandžuch, Julie Nováková, Jana Doležalová,Hanina Veselá, Dan Tučka, Petra Lukačovičová, Monika Freyová, Jana Rečková


andele1

4. Maska a zrcadlo
5. Oko štíra
obě in: Antologie Úsvit nových bohů, nakl. Mytago Ostrava 2023
https://www.imago.cz/asterion-usvit-novych-bohů 
V knize naleznete jedenáct napínavých asterionských příběhů, které spojuje jediný vypravěč - samotný Khar Démon, zosobnění veškerého zla na Asterionu.

Nad Asterionem se stahují mračna. Moc Sedmnáctky slábne a na výsluní se dostává nový panteon bohů, Temná desítka. Lidé se ve snaze zajistit si klidný spánek či v honbě za penězi a mocí uchylují do náruče temných božstev. Podaří se Sedmnáctce urovnat sváry a sjednotit se dříve než na loutnách bardů dozní poslední tóny žalozpěvu Pád Starých bohů?

Seznam příběhů:
Petra Lukačovičová: Ta šťastná
Petr Urban: Prkna, co znamenají sněť
Lucie Lukačovičová: Maska a zrcadlo
Radovan Kolbaba: Vyšší spravedlnost
Hanina Veselá: Sivý Tamarýn
Jakub Štádler: Vůně strachu
Michal Penc: Z hlubin slabosti a beznaděje
Petr Urban: Beze jména
Lucie Lukačovičová: Oko štíra
Radek Richtr: Sbírka zvadlých sněženek
Radovan Kolbaba: Brána k temnotě


 Asterion: Úsvit nových bohů

6. Splnit si sen
in: antologie Hlubiny města, Epocha 2023
https://www.epocha.cz/kniha/kristyna-snegonova-hlubiny-mesta-prvni-vydani-vazana-s-prebalem/

Co se skrývá pod omítkou, chodníky a silnicemi, nebo dokonce pod celými městy? Známí čeští spisovatelé a spisovatelky napříč žánrovou i nežánrovou literaturou se nechali inspirovat mystériem měst, jejich zákoutími, komíny i kanály, legendami i mocným kouzlem. Je libo zastavit se v Římě? Ztratit se v ulicích současného Krakova či postapokalyptického Londýna, procházet Barcelonu ve snu nebo navštívit vesmírné Lamaris? A co domácí půda? Kolik nástrah ukrývají Pardubice, Praha, Frýdek-Místek nebo jak málo stačí, aby vás pozřelo Brno – a to doslova? Jediný krok a procházky městem už nikdy nebudou stejné!

Hlubiny města

7. Goldfarn - v němčině (anglicky golden fern,
v botanice
nephrolepis exaltata)

in: časopis Future Fiction Magazine, deutsche Ausgabe 05/2023
https://www.amazon.de/dp/B0CJKTT4F3

Future Fiction Magazine přináší v 5. čísle příběhy z Německa, USA, České republiky a Pákistánu se zaměřením na medicínu. Jak je to s právy zaměstnanců zvířat v pohostinství? Jaká je cena sedmimístného počtu sledujících? Komu patří plastový odpad v oceánu? Jaké jsou výhody porodu na oběžné dráze? Jak si můžeme usnadnit loučení s lidmi na konci života? Příběhy v tomto čísle našeho časopisu se zabývají těmito a dalšími otázkami, které tentokrát napsaly ženy. V sekci časopisů je rozhovor na téma medicína budoucnosti a novinky z německých a evropských cen SF. Časopis byl oceněn Evropskou cenou SF ESFS!


 

8. Zbraně Azylu
in: antologie Krev, monstra a cukroví, Epocha Praha 2023
https://www.epocha.cz/kniha/petr-brozovsky-krev-monstra-a-cukrovi-prvni-vydani-vazana-s-prebalem/
Povídky s vánoční tematikou - akční, meditativní, i pro pohlazení duše.

No photo description available.

2022

1. Ztraceno z paměti
in: Antologie Zákon Genu, Epocha, Praha 2022
https://www.epocha.cz/kniha/vaclav-kotrman-zakon-genu-prvni-vydani-vazana-s-prebalem/

Uplynulo dvě stě let od narození otce genetiky Gregora Mendela, ale genetika je pořád pro vědu obrovskou výzvou a polem pro nové fascinující objevy. A stejně tak pro spisovatele sci-fi. U příležitosti narozenin velké osobnosti české vědy se vynikající autoři fantastiky vydali na své vlastní dobrodružné výpravy spojené s genetikou. Vypravíte se do vesmíru, setkáte s mimozemšťany, budete cestovat časem, budete se smát, bát i hloubat nad tím, co nás ještě v oblasti genetiky možná čeká a nemine, protože věda a fantastika patří neodmyslitelně k sobě. Stejně jako objevování nových příběhů a tajemství.
Vychází pod patronací laureáta Nobelovy ceny sira Paula Nurse.
S předmluvami biochemika Jana Konvalinky a astrofyzika Jiřího Grygara.

Zákon genu

2. Středočeské baroko: Víra na vsi (kapesní průvodce)
vydal spolek Kostel L.P., Poříčany 2022
https://www.stredoceskebaroko.cz/

Oblast Kolínska, okolí Poříčan, zažila mnohé: války i blahobyt, štěstí a rozkvět, i chudobu a nemoci. V celé oblasti zanechalo stopy a otisky baroko – stavební sloh, který byl zároveň způsobem života. Zvyky, slavnosti, víra, obrazy, sochy, stavby – to všechno se prolínalo, všechno mělo svérázného barokního ducha.
Průvodce odhaluje, jaká tajemství ukrývají a chrání barokní zdi kostelů a vypráví, jaký byl život našich předků v té době. 

3. The Hidden People - anglicky (spoluautor Jan Kotouč)
in: Grantville Gazette 101, Baen Books, 2022
https://www.baen.com/catalog/product/view/_ignore_category/1/id/4600/s/grantville-gazette-volume-101/

Grantville Gazette 101 začíná povídkou Skrytí lidé od známých českých autorů sci-fi Jana Kotouče a Lucie Lukačovičové. Co se stane, až poznání jedné budoucnosti dorazí na Island?

https://www.baen.com/media/catalog/product/9/7/9781956015522-lg.jpg

2021

1. Nemůže pršet věčně
In: Antologie Krásky a vetřelci, Epocha, 2021
https://www.epocha.cz/kniha/leos-kysa-krasky-a-vetrelci-prvni-vydani-vazana-s-prebalem/

Patrik Mayhem je zázračně úspěšný noirový detektiv, který ovšem nežije ve 40. letech, ale v současnosti. A možná není tak úplně detektiv...


2. Pelle di Lucertola (v italštině; překlad z angličtiny The Lizard Skin)
In: antologie Solarpunk: Dalla disperazione alla strategia, ed. Francesco Verso, Future Fiction, 2021
https://www.futurefiction.org/dalla-disperazione-alla-strategia/

Jeden z dobrovolníků odklízejících ropnou skvrnu tragicky zahyne v plamenech. Byla to vražda nebo nehoda? Na to má přijít místní indický detektiv, kterého by společenství dobrovolníků nejradši vidělo někde hodně daleko.

Neobvyklý literární počin. Sbírka zahrnuje povídky autorů ze sedmi států, České republiky, Velké Británie, Kanady, USA, Brazílie, Itálie a Španělska.  A pokud nevíte, co je solarpunk a kyberpunk, Jay Springett to emocionálně vysvětluje v předmluvě:

„Jak dlouho ještě budeme muset zoufat, než si uvědomíme, že nám budoucnost nebude dána nikým jiným než naší vlastní touhou a odhodláním vzít si ji a přeměnit ji v to, co chceme? V kolika dalších dystopiích budeme muset žít, než si vyhrneme rukávy a vybudujeme si lepší budoucnost pro sebe i pro další generace? 13 příběhů ze 7 různých zemí v překladu ze 4 jazyků vám ukáže, jak přejít od zoufalství ke strategii, abyste získali naději, že uniknete co nejdříve bez úhony hanebným důsledkům kapitalocénu, geologické éry způsobené dvěma sty lety dravého kapitalismu a důsledkům dvaceti let kapitalismu sledování všech.

Imaginární světy autorů kyberpunku čelí problémům vzestupu korporátní moci a rozšířených počítačových systémů, problémům zdravotnické péče, globalizace a důsledkům studené války.
Solarpunk má tendenci se více soustředit na naše současné kolektivní touhy než na naše úzkosti. Současnost je terénem, ​​ze kterého vyrůstají jeho příběhy: kolaps biologické rozmanitosti, změny klimatu a s tím související migrace různých živočišných druhů, stárnutí světové populace, biotechnologie a další se staly kulisou mnoha zápletek.
Solarpunk. Jakýkoliv možný svět, který můžete koutkem oka zahlédnout už dnes.“
Jay Springett  (překlad z italštiny)

3. Pavilhão de Gemini (v portugalštině; pův. Pavilon Blíženců),
in: antologie Na Imensidão do Universo, Space Opera, ed. Pedro Cipriano, Editorial Divergência, 2021
https://divergencia.pt/loja/na-imensidao-do-universo/

Sci-fi povídka o tom, jak jeden člověk může ovládat zároveň dvě těla, o zachování paměti, implantátech, kosmických pirátech – a pomstě.

4. Tichá noc, zrůdná noc
in: Antologie Krvavé Vánoce, Konektor XB1, Praha 2021
https://www.vesmirnykolonial.cz/krvave-vanoce/

Krvave Vanoce Vlado Risa sestavil


5. Zákon džungle
in: časopis Pevnost 11/2021

 

2020

1. Three Magi (v angličtině, česky Tři mágové)
in: antologie Recognize Fascism, ed. Crystal Huff, World Weaver Press, 2020

V alternativní současné Praze existují lidé nadaní magickou mocí. A  Praha se vzpamatovává z tzv. Třídenní války, kdy se Morava pokusila vojensky obsadit Čechy od záminkou, že mágové představují nepřípustnou hrozbu.

K dostání též na Amazon jako e-kniha:
https://www.amazon.com/Recognize-Fascism-Science-Fiction-Anthology/dp/1734054506

 

2019

1. Zrcadlo němého křiku
in: Pevnost 08/2019

Komu se líbil Dům ocelových jehel (antologie Žena se lvem), určitě se rád zase setká s hraběnkou Resou a soudcem Lichtenfeldem; koho bavily Skály krvavých zubů, může se těšit na lovce Bookera; ale povídka funguje i zcela samostatně.

Ukázka:

Eilís koketně přivřela oči a opřela se zády o dřevěnou stěnu:
“Hluboko v lese je jezero, kterému se říká Zrcadlo němého křiku. Nikdo tam nechodí.”
“A pročpak?” zajímal se Booker a přistoupil blíž, protože mluvila docela potichu.
“Sídlí tam lesní lid. Možná se nám rozhodli pomstít a poslali do lesa bestii? Moje bába vyprávěla, že jejich král je velký bílý jelen. Co jestli mu někdo zabil jeho oblíbenou laňku, hm?”
“Nemyslíš, že by ta chuděra vypadala trochu jinak, kdyby ležela v lese dva měsíce?” nadhodil, i když znal odpověď. Jen byl zvědav, jestli ji zná i ona. (...)
“Jejich těla se prej nerozkládají jako ta naše.” Vzhlédla k němu. “To bys jako lovec měl vědět, ne?” Jakoby mimoděk si začala hrát s knoflíky u jeho vesty. A pomalu je rozepínat. “Ani živí ani mrtví nejsou pomíjiví jako my, tak to moje bába říkala. Jsme na tomhle světě jen krátce.”
„Eilís!“ Chraptivý hlas se rozlehl mezi chalupami. Eilísin otec rázoval ke dvojici, tvář zkřivenou hněvem.
Booker zvážil, nakolik by mu pomohlo se rychle ztratit. Jenže jak by se zvládl vesničanovi vyhýbat po zbytek doby, po kterou tu bude nucen setrvat? Měl by nechat Lichtenfelda, ať to řeší za něj? Raději ustoupil o pár kroků, aby získal prostor, a připravil se na bitku.
Eilísin otec byl o dost vyšší a těžší než lovec, ruce měl jako lopaty.
*Ale vsadím se, že ses neučil rvát ve slumech v Glasgow a v nejhorších putykách na západ od Mississippi! Že jsi nikdy nebojoval na pěsti s vlkodlakem nebo chlapem, který je posedlý,* pomyslel si Booker. *Tak si pojď pro nakládačku! Budeš se divit!*

2. Plačící golem
in: Legendy Praga Caput Regni - sborník

Nakladatelství Straky na vrbě, edice Česká fantastika (138)
Autor obalu a ilustrací: Tomáš Kučerovský
ISBN: 978-80-87364-97-0

Čtrnáct příběhů Vám předvede Prahu v rozpětí několika tisíciletí. Dvojice hlavních postav z povídky Plačící golem vystupuje i v  románu Detektivní kancelář Sirius.

Potkáte mladého Frantu Frantu z cyklu Dobrodruh.
Ocitnete se v centru pustošivého kobercového náletu.
Zjistíte, kolik kamenných lvů se vejde na špičku katedrály.
Málem Vás udupe záplava přemnožených golemů!
Uvidíte, čemu holdují ochránci Koordinátora Kodexe za scénou.
A k čemu všemu lze použít ježka v kleci.
Vystraší Vás pražská strašidla, nalákají antikvariáty.
Zkrátka si při téhleté procházce důkladně užijete!

3. Muzeum zrůd
in: Ve stínu magie – antologie
Editoři: Boris Hokr, Leoš Kyša
Nakladatelství: Epocha 2019
Počet stran: 623
Vázaná s přebalem
ISBN 978-80-7557-218-9

Po úspěchu antologií Ve stínu říše a Ve stínu apokalypsy se editorská dvojice Hokr-Kyša rozhodla vybrat jako spojující článek dalšího dílu magii.  Magie je bezvadná věc a tvoří základ fantasy literatury. Síly magie se však mohou velmi lišit - mohou být temné a šílené nebo lidstvu a vlastníkům prospěšné. Kolem dvaceti povídek obsažených v antologii je rozmanitých jako magie sama. Lucie Lukačovičová pro ni napsala další detektivku s hlavní postavou Avalon, Muzeum zrůd, Petra Lukačovičová vytvořila napínavý příběh Kdo zabil Daniela Wilsona? Fotografie jsou z autogramiády konané v knihkupectví Luxor na Václavském náměstí 

Muzeum zrůd
Avalon pracuje jako pražské soukromé očko a zároveň je obdařena jistou vhodnou nadpřirozenou schopností; když je okolnostmi nucena odjet do Pekingu, není z toho šťastná - a ještě méně šťastná je z toho, když se musí přidat k vyšetřování vraždy. Napínavý příběh odehrávající se v  prostředí umělců a v Muzeu vědy a techniky v čínském hlavním městě.

 

4. Krvavá kůže
in: časopis Pevnost 3/2019
AKCE ČASOPIS PEVNOST - 3 /2019 | Aukro

 

2018

1. CatNIP (v čínštině)
in: časopis Science Fiction World 05/2018

Snímky z Luciina pobytu na konferenci Asia-Pacific Scifi Convention v Pekingu v květnu 2018

Časopis Science Fiction World s Luciinou povídkou - kočky v ní mají důležitou roli :-)

2. Skály krvavých zubů
in: časopis Pevnost 06/2018

Lov lidožravých bestií je většinou smrtelně nebezpečný podnik. Dokonce i pro dvojici takových ostřílených bijců jako jsou West a Booker. Jejich protivníkem je děsivé wendigo a naši dvojici navíc tlačí čas. Čím déle bude trvat, než příšeru najdou a zlikvidují, tím více může být obětí. Ještě ke všemu je tu ta záležitost s vyvražděnou karavanou, za kterou mohou zaplatit nevinní indiáni. Proto je také jejich stopařkou mladá indiánka, která zná okolí jako své mokasíny. A která zřejmě sleduje vlastní cíle…

3. Co nelze pohřbít
in: antologie Space Opera 2018, nakladatelství XB-1, Praha, 2018

Psychologický scifi příběh odehrávající se na těžební stanici Kroisos. V napjaté atmosféře zde mezi pozemšťany pracuje pro těžařskou společnost jediný příslušník mimozemských civilizací Jantar Sidaris, který se snaží pochopit lidskou společnost, ochraňovat slabší a uniknout nespravedlivé nenávisti svého otce.

z

 

4. Poezie
Několik básní přeložených z angličtiny do indického jazyka Kannada (Zakotvení,
Ztracený v moři: Potopený zvon, Pobřežní haiku)
in: Samajamukhi Monthly Magazine, srpen 2018

 

2017

1. Strašáci
in: časopis Pevnost 01/2017, str. 39
taktéž on-line časopis Nevšední svět:

https://www.nevsedni-svet.cz/strasaci/

Western s prvky hororu o podivném zapadákově uprostřed kukuřičných polí. Hororový příběh, v němž se stírá rozdíl mezi lidmi a strašáky.


2. Divadlo zrůd
in: Pevnost 06/2017, str. 39
vyšlo rovněž v antologii Lockdown, Epocha, Praha 2021
https://efortna.cz/lucie-lukacovicova-dum-ocelovych-jehel/

Praha v neurčité budoucnosti. Místopisné reálie jsou jen lehce pozměněné, přece jen asi uplynul nějaký čas  – z právnické fakulty je ruina, ponechaná sama sobě, noblesní hotel Intercontinental vedle však stále stojí, Zverimex na Letné funguje, kolotoč se točí a nad Vltavou se vznáší mlha.   Po městě se pohybují různá zvláštní stvoření – drsná žena v roli detektiva Avalon, ovládající kinetickou energii běžných kovů, Tygřice Li Yin schopná předpovídat budoucnost, za jejímiž zády lezou po bambusu v květináči miniaturní pandy (prestižní platidlo té doby, něco jako diamanty) nebo Natálie Modrá Bestie přiživující se na mrtvolách.  A zavražděná operní hvězda Jing'er.
Přes všechna nebezpečí přijde Avalon vraždě na kloub, ale je jí z toho špatně na duši. Tygřice ututlala mordy, ke kterým došlo v Praze před pěti lety a ututlá i vraždu Jing´er.  Davovou hysterii namířenou proti neobvyklým stvořením, splašené davy, chaos, zabíjení po ulicích, nikdo nechce. Tygřice se chrání a ututlá i každou další vraždu. Spravedlnosti nebude nikdy učiněno zadost. Výborně napsaná povídka s vynikajícími dialogy, lidovým slangem, naplněná černým humorem.  Vnitřní monology Avalon jsou zároveň humorné  i mrazivé.


3.-4. Spark Series
part I: Spark of Thought; part II: Spark of Eternity - (část I: Jiskra myšlenky, část II. Jiskra věčnosti)
v anglickém jazyce publikováno
IN: Less Than Three Press 2017

https://lessthanthreepress.com/books/index.php?main_page=product_bookx_info&products_id=1437

Oba příběhy se odehrávají v alternativním 19. století: rozvíjí se medicína, forenzní vědy, železnice i paroplavba, ale zároveň se lidé obávají "čarodějnic", osob obdařených zvláštními nadpřirozenými schopnostmi. A díky tomuto strachu si dosud udržela značnou moc inkvizice. Ignatius je vrchní inkvizitor v Praze, městě s heretickou pověstí. Poprvé v životě začíná pochybovat o svém poslání, když mu zkříží cestu mladý vynálezce Nikola, který je podle všeho jeden z čarodějníků. Zpočátku se hraje jen o život jednoho vězně, vzápětí už i o život žalářníka - a kohokoli dalšího, kdo se postaví do cesty rozjetému inkvizičnímu soukolí. S postupem času se sice Ignatius jeví ochoten zahodit celý svůj předchozí život, ale nebude to pro něj tak snadné. Kdekoli totiž narazí na stopy po nadpřirozeném zločinu, jeho instinkt mu velí vyšetřovat; obzvlášť, když v dosahu není nikdo jiný, kdo by vyrazil po stopě pachatele. Vyprávění čerpá ze skutečných historických reálií, pozměňuje a upravuje osudy historických postav ve hře na "co kdyby...?"

The Spark of Thought (Jiskra myšlenky) byla také zařazena do "papírové" antologie české fantasy a scifi Sny z druhé strany, vydané v angličtině nakladatelstvím Nová vlna (2017), editorka Julie Nováková.
https://www.kosmas.cz/knihy/234231/dreams-from-beyond/

5. Cirkus Cosmos
in: antologie Space Opera, sestavil Vlado Ríša
Vydalo nakladatelství XB-1 2017
vázaná, 280 stran

Příběh z Luciina světa románu Stanice Armida. Na první pohled cirkus, jako každý jiný. Kouzelník Timotej, polykač ohně Oisín, žonglér Simsim, krotitel Jerry s lisghurem, nebezpečným predátorem, kterého vychovával od malička a krotitelka Ester s černým zvířetem, které zvířetem není.  Timotej však má v cirkuse létajícím vesmírem ještě jinou misi – pomstu svého bratra Teodora. Situaci zkomplikuje inspektorka z Ligy pro ochranu zvířat, která si přivede na pomoc Opála, z rasy známé silnými empatickými schopnostmi...

6. Jediný člověk
in:  Antologie Stíny Říše
vydalo nakladatelství Epocha 2017
EAN: 9788075570833
ISBN: 978-80-7557-083-3
pevná vazba, 656 stran

I více než sedmdesát let po skončení druhé světové války tvoří třetí říše a vše s ní spojené nedílnou součást naší historie, ale také popkultury. Dokonalí padouši, odporní gestapáci, hororové obrazy koncentračních táborů, brutální řežby na bitevních polích od Atlantiku po Pacifik, od Evropy přes Afriku po Asii…, ale i bláznivé černé komedie nebo svérázné městské legendy. Obtížné téma inspirovalo nejlepší spisovatele a spisovatelky domácí fantastiky napříč generacemi k výjimečným a žánrově rozmanitým příběhům…  

Luciina povídka  "Jediný člověk" pojednává o skupině českých lovců nadpřirozena obdařených různými paranormálními talenty, která se vydává do Polska prověřit místo, kde stával koncentrační tábor. Ale  někdo si dal neobvyklou práci, aby po něm zahladil veškeré stopy stopy...

Ve stejné antologii vyšla povídka Petry „Stroj na výrobu havranů.“

7. Válka v nás

Povídka v angličtině War Within (Válka v nás) spolu s článekm o české scifi vyšla v překladu do čínštiny v čínském časopise Světová Science Fiction (prosinec 2017).

Šéf bezpečnostní služby Paul Gris má půl hodiny na to, aby zjistil, kdo je za teroristickým útokem na laboratoř,  kde se vyrábí vojenští mravenci,  malé stroje vybavené výbušninami, způsobující výbuch, který není dostatečně silný, aby výrazně poškodil stěny nebo strojní zařízení, ale dostatečně silný na to, aby zabil lidskou bytost.  V sázce je život  Marion,  uvězněné v laboratoři…

 

2016

1. Sůl a krev
in: antologie Bájná stvoření

nakladatelství XB-1 2016
266 stran
ISBN 978-80-905300-7-2

Sbírka devíti povídek českých spisovatelek a spisovatelů na daný námět bájných stvoření obsahuje příběhy z nejrůznějších míst naší planety.  V Luciině povídce Sůl a krev z havajského ostrova Maui  je bájným stvořením žraločí božstvo. Exotické prostředí je vylíčeno tak věrně, že člověk, který v těchto oblastech nebyl, je má přesto zřetelně před očima – a ten, kdo ta místa zná, se může ponořit do proudu vlastních atmosférických vzpomínek.  Úvodní charakteristika oceánografa, který přijel na Maui zkoumat „mořskou faunu“ je velmi věrohodná:  tak by se  asi cítil každý Evropan s chladným rozumem a skepsí pokud jde o pověry a magično. Ale postupně se ho celá atmosféra zmocní natolik, že ani luxusní hotel Four Seasons ho nedokáže ochránit – začne se angažovat proti všemu zdravému rozumu.  Katarze hlavního hrdiny končí stručným sdělením:  zpráva o tom, že  pláž Makane je vlastně bezpečná, bude napsána.


Křest Bájných stvoření na veletrhu Svět knihy, Výstaviště 2017

2. A Bao A Qu
in: Pevnost 03/2016

Mystický příběh A Bao A Qu se odehrává v roce 1939 v koloniální Indii.

Cesta Angličana Alrika a jeho indického přítele Abaie, který s ním studoval v Británii, má za cíl nalezení mystického tvora A Bao A Qu popsaného v knize Jorge Louise Borgese o imaginárních stvořeních.
Už úvodní citát a úvodní věty naznačují, že máme co dělat s tajemnem. Oba přátelé a jejich vztah jsou popsáni realisticky, stejně tak reakce obou v extrémní situaci fyzického nepohodlí nebo v situaci, kdy se jejich životy octnou v nebezpečí. Jsme přesvědčeni, že ti dva jsou opravdové lidské bytosti s charakteristickými znaky a předsudky své doby.
Ale příběh nabírá spádu ve dvou rovinách,  ta druhá se skrývá ve staré historii a je těsně spjata s přítomností… a s tajemstvím, které bude obtížné a nebezpečné odhalit…

3. Zrcadla plná stínů
in: Pevnost 09/16 – str. 35
Povídka ze studentského prostředí, kde se dějí zvláštní věci a zrcadla vypouštějí nebezpečné dvojníky.

 

4. Dům ocelových jehel
In: Žena se lvem, antologie povídek českých a slovenských autorek fantastiky

str. 113 - 152
Editorky: Zuzana Hloušková, Františka Vrbenská
Nakladatelství Fortna, 2016
Ilustrace: Jana Šouflová
ISBN 978-80-905996-0-4
E-kniha: https://efortna.cz/lucie-lukacovicova-dum-ocelovych-jehel/

Povídka, kde všechno je jinak, než se na první pohled zdá. Hlavní ženská hrdinka Resa Viandante by mohla svými vynálezy možná spasit svět – ale nakonec je nucena jen vynalézat zbraně pro svou vlastní obranu. Celestiálové, ať už andělé nebo démoni, kteří ovládají lidské bytosti, přístroje a stroje,  poháněné aetherem nebo krví vytvářejí noční můru o možnostech zneužití moci a technických vynálezů. Povídka končí odjezdem posedlého lovce, podobajícího se hrdinům z westernů, který sice nemohl zabránit zpustošení kraje, ale přispěl k záchraně Resy a jejího přítele Frederica.


Křest antologie v Café Baru Elysium - prosinec 2016

 

2015

1. Město zrůd
in Pevnost 7/2015, str. 36 - 47
Hard-boiled soukromé očko Avalon se počítá mezi lidi se zvláštním vrozeným nadáním, což o sobě rozhodně nikde nerozhlašuje... a rozhodně by se sama nenazvala hrdinkou - ať už super nebo jakoukoli jinou. Její už tak krušný život v lehce postapokalyptické Praze se ještě víc komplikuje, když ji vyšetřování zavede do spárů místních šéfek podsvětí.

2. Pavilon Blíženců
in: antologie Terra Nullius, Brokilon, Praha, 2015
počet stran: 336
vázaná s přebalem
editorka Julie Nováková
ISBN/EAN 978-80-7456-256-3

V knize se setkáte s příběhy, jejichž autoři se nebáli vydat do neprozkoumané země nikoho a hledat tam lidství.  Každý příběh je jiný a originální, ale přinejmenším jedno mají společné – dechberoucí fantazii. Vydáte se do světa tajných služeb, nebezpečné archeologie a nových biotechnologií. Octnete se  na  hranici sluneční soustavy u členů chystané první mezihvězdné výpravy, mezi bytostmi obdařenými docela jinými právy než běžní lidé, u nečekaných průkopníků nových technologií. Seznámíte se s fascinujícími kosmickými fenomény i s lidmi bojujícími o přežití, o záchranu, o pomstu – nebo o naději na poznání.
Antologie české „biologické science fiction“ se věnuje tématu transhumanismu ve všech jeho myslitelných podobách a zahrnuje  inteligentní, přemýšlivá a velmi čtivá díla těch nejlepších českých autorů. Povídka Pavilon blíženců, kterou do ní přispěla Lucie, se dočkala velmi příznivého ohlasu.

Příklady recenzí:
Recenze od Jana Červenky pro FANTASYA.CZ:
http://fantasya.cz/clanek/terra-nullius-ceska-antologie-sci-fi-pro-narocne

Recenze od Jana Peregrina na webu XB-1:
http://www.casopisxb1.cz/aktuality/terra-nullius-recenze/

 3. CatNIP (přeloženo z angličtiny do rumunštiny)

in: fantastica.ro/catnip

4. La Sedienta
in:  XB 1, měsíčník sci-fi, fantasy a hororu 10/2015

Western steampunková povídka. Svět Divokého Západu, rozlehlých plání, jež protínají jen stopy bizoních stád, indiánských lovců a potulujících se banditů. A samozřejmě železnice. Masivní koleje s rozchodem kolem dvanácti metrů, na nichž jezdí od východu k západu Giganti, které, když se jednou vydají na cestu, nelze ničím zastavit. Otec se synem řídí však nikoliv jednoho z Gigantů,  ale obyčejnou parní lokomotivu se zvláštním jménem La Sedienta, Žíznivá,  na níž převážejí náklad a občas i cestující – tentokrát dvě ženy a jednoho muže. Jak se ukáže v okamžiku smrtelného nebezpečí,  nikdo z cestujících není tak bezbranný, jak by se na první pohled mohlo zdát. 

http://www.casopisxb1.cz/obsahy/xb1-10-2015/

 

5. Výhonek růže
in: Žoldnéři fantazie – Inteligentní ledovce a jiné zrůdy
Sborník povídek - Edice Česká fantastika (103)
Autor přebalu: Tomáš Kučerovský
Vydalo nakladatelství: Straky na vrbě 2015
ISBN: 978-80-87364-52-9

Příběh o putování elfa Sulina a dryády Omerin. Boj proti zrůdnosti a zrůdám, pro zachránění říše.
http://www.straky.cz/katalog.aspx?Action=Book&BookID=255
http://lucie.lukacovicova.cz/index.php?%2Farchives%2F103-Ukazka-Vyhonek-ruze.html#extended
 

 

 

6. Spark of Thought - Jiskra myšlenky
Luciina  první oficiálně publikovaná povídka  v angličtině. Děj se odehrává v alternativní historii Prahy... a směřuje ke specifické pointě.
Praha v době steampunkové éry, hlavní sídlo svaté inkvizice. Ta hodlá vyhladit všechny čarodějnice a kacíře ohrožující svět. Z čarodějnictví je obviněn také mladý vědec, který se octne ve středu pozornosti nejvyššího inkvizitora Ignáce. 
Nečekaná přitažlivost však zkomplikuje ještě víc už tak nebezpečnou situaci, kterou se snaží využít ve svůj prospěch jisté církevní autority i hodnostáři města.  Ignác si bude muset vybrat mezi svým starým životem nebo zakázanou láskou k čaroději - tedy v případě, že oba vůbec přežijí.

 

 MOŽNOST PŘEDOBJEDNAT:
http://www.lessthanthreepress.com/books/index.php?main_page=product_bookx_info&cPath=92&products_id=1065  

 

2014

1. Měděná cikáda
in: Žoldnéři fantazie - Osamělý válečník
Autor obálky: Tomáš Kučerovský
Straky na vrbě, edice: Česká fantastika (100) 2014
Sborník obsahuje 12 povídek o zápase osamělých válečníků o dobrou a někdy ne tak docela dobrou věc.
Luciina povídka popisuje dobrodružství dávných čínských hrdinů v Číně v době Tří království ve 3. století našeho letopočtu. Má zvláštní strukturu a zajímavou pointu.

2. Pobřeží velryb

in: sborník KOČAS 2014,
antologie nejlepších sci-fi a fantasy povídek literární soutěže Cena Karla Čapka, sestavila Jiřina Vorlová.
Luciina povídka je jakýmsi úvodem do dalekého severního světa, kde se rozléhá podivný velrybí zpěv. Povídka Zpěv kovových velryb (vyšla ve sborníku stejného jména, viz níže) je jejím pokračováním.

 

3. Zpěv kovových velryb
in: Zpěv kovových velryb, sborník povídek české městské SF, editor Vlado Ríša,
ISBN 978-80-905300-1-0
Nakladatelství Konektor X-1, 2014
vázaná, 332 stran, obálka Petr Kopl

Anotace: Sbírka povídek českých autorů zaměřená na městskou SF. Jde o příběhy čisté sci-fi i fantazy, které se odehrávají v Praze, na jiných planetách, ve středověku, kdesi v severských zemích a dokonce tu zní i zvon zvaný Dunivá Kateřina. Do sbírky přispěli svými příběhy Jaroslav Mostecký, Františka Vrbenská, Anna Šochová, Lucie Lukačovičová, Jan Kotouč, Hanina Veselá, Jana Rečková, Julie Nováková a Vlado Ríša.

http://www.fantasyplanet.cz/clanek/ed-vlado-risa-zpev-kovovych-velryb

Ukázka z  recenze -  http://sarden.cz/node/6876

“První povídkou je Zpěv kovových velryb, kterou napsala Lucie Lukačovičová. Letošní zima byla na sníh a mráz poněkud skoupá, a tak si ho můžete užít aspoň na stránkách sborníku. Příběh odehrávající se ve městě Hvalurströnd vás zavede do chladného severského prostředí plného nevlídného počasí a nouze o práci. Jedinou pořádnou příležitostí, jak získat nějaké peníze na obživu, je práce v továrně na velrybí tuk, který produkují kovové velryby, stroje. Tedy jen do chvíle, než je někdo otráví. U toho byla i malá Svana. Ale jak má její otec Andrés říct vyšetřovatelům, co se tam stalo, a nedostat se tak do problémů. Jeho dcera se přece potulovala v továrně, kde neměla co dělat. Líbila se mi myšlenka s kovovými velrybami a prostředí obestřené tajemstvím a tmou. Od téhle povídky jsem podle názvu čekala trochu steampunku. Nádech steampunku tu byl a celé to na mě působilo poněkud postapokalypticky. A to je dobře, takové příběhy já ráda.”

 

2013
1. Čestný dluh
in: Legendy: Prokleté knihovny, velká antalogie fantasy s tématem knih a knihoven
Sestavil  Michael Bronec,  edice Česká fantasy
ISBN: 978-80-87364-40-6
Nakladatelství   Straky na vrbě 2013
Hardcover,  960 stran
Kniha oceněna prvním místěm  v kategorii Nejlepší povídková kniha roku 2014 v 19. ročníku Ceny Akademie SciFi, fantasy a hororu.

Anotace: Mamutí sborník fantastických povídek. Číst knihy je nebezpečné! Číst tuto knihu je zvlášť nebezpečné! Otevři dveře knihovny, a hned tě ovane šepot jejich stránek. (Jenže co šeptá, dokáže i kousnout. Nebo sežrat.) Otevři knihu, a vstoupíš do světa fantazie. Vlastní, či cizí? Vyber si! (Ale neztrať nit. Tu Ariadninu - pomni, že se budeš chtít vrátit...)

Ukázka z recenze v časopise XB1
http://www.casopisxb1.cz/aktuality/proklete-knihovny-vas-chyti-do-sparu-a-nepusti-recenze/

“To druhá povídka Čestný dluh od Lucie Lukačovičové čtenáře vtáhne do tajemného domu, v němž má hlavní hrdina splatit dluh svého nemohoucího strýce a po jednu noc chránit jeho nestárnoucí přítelkyni. Na první pohled úkol věru jednoduchý, ovšem pouze do chvíle, než hrdina zjistí, kým strýcova přítelkyně ve skutečnosti je. Povídka je výjimečná zdařilými popisy, jež navozují skutečně tíživou atmosféru, ale ani o akci v ní není nouze.”
Recenze ve Fanzine

http://fanzine.topzine.cz/recenze-sbirka-prokleta-knihovna-prinasi-skutecne-ceske-legendy

http://fanzine.topzine.cz/recenze-sbirka-prokleta-knihovna-prinasi-skutecne-ceske-legendy

2. Slavík a alabastr, časopis Pevnost 09/2013, 2013

2012
O lišce, která běží k Táboru, povídkový román Tajná kniha Šerosvitu, Albatros, 2011
O černé dámě, povídkový román Tajná kniha Šerosvitu, Albatros, 2012
Cínový vojáček, antologie Hry s příběhem: Ocel a krev, Mytago, 2012
Čestné slovo, antologie Mrtvý v parovodu, Konektor XB-1 , 2012
Jazyk ohně, srdce ledu, antologie Temné časy, Fantom Print, 2012
Potkáš jenom sebe, časopis XB-1 01/2012, Konektor XB-1 , 2012
Staré základy, sborník Žoldnéři fantasie: Dobré zprávy ze záhrobí, Straky na vrbě, Praha, 2012

2011
Vrah panenek, antologie Hry s příběhem: Zločin a trest, Mytago .....................................

Strom smrti, plody života, časopis Pevnost 11/2011, 2011............................................


2010


Toro Dragón, antologie Legendy: Draci, Straky na vrbě, Praha, 2010
Co nevrhá stín, časopis Pevnost 3/2010, 2010
Stíny popela, sborník Stíny popela, Triton, Praha, 2010
Strom života, plody smrti, sborník Žoldnéři fantasie: Tango s upírem, Straky na vrbě, Praha, 2010


 

2009
Co oči nevidí, povídkový román Asterion: Město přízraků, Straky na vrbě, Praha, 2009


Otázka cti, časopis Ikarie 10/2009, Mladá fronta, 2009
Zastavárna, sborník Kočas 2009, 2009
Baudelaire, verze 2.0, antologie Roboti a lidi, Mladá fronta, 2009
Stíny snů, sborník Stíny snů, Triton, Praha, 2009


2008
Černá a bílá kočka, antologie Čas psanců - nové vydání, Triton, Praha, 2008Čas jít domů, antologie Časovír, Mladá fronta, 2008
Nezvěstní, sborník Drakobijci X, Straky na vrbě, Praha, 2008


Lexington, časopis Ikarie 07/2008, Mladá fronta, 2008
Ti, kdo bloudí mezi světy (1. část), časopis Pevnost 2/2008, 2008
Ti, kdo bloudí mezi světy (2. část), časopis Pevnost 3/2008, 2008
Stříbrné rolničky, časopis Pevnost 5/2008, 2008
Stíny věží, sborník Stíny věží, Triton, Praha, 2008


2007
Karavana snů, antologie Asterion: Zrození Modrého měsíce, Straky na vrbě, Praha, 2007


Dcera své matky, sborník Drakobijci IX, Straky na vrbě, Praha, 2007


Dům smíchu, dům smutku, sborník Mlok: Sbírka vítězných prací ceny Karla Čapka za rok 2007, Cena Karla Čapka, 2007
Dost času na smrt, časopis Pevnost 1/2007, 2007
Piráti nebes, časopis Pevnost 11/2007, 2007
Bůžek a stín, antologie urban fantasy Pod kočičími hlavami, Triton, Praha, 2007


Stíny moře, sborník Stíny moře, Triton, Praha, 2007


2006
Zloději času, časopis Pevnost 1/2006, 2006
Sluneční štít, sborník 2005: Česká fantasy, Mladá fronta, Praha, 2006
Cena pravdy, časopis Dech draka 1/2006, 2006
Stíny lidí, sborník Stíny lidí, Triton, Praha, 2006


2005
Stíny věcí, sborník Stíny věcí, Triton, Praha, 2005
Jsou i jiná Města…, antologie Tváře budoucnosti, Triton, Praha, 2005
Stín tygra, sborník Drakobijci VII., Straky na vrbě, Praha, 2005


Pán osudu, antologie Kostky jsou vrženy, Straky na vrbě, Praha, 2005


Projít peklem, časopis Pevnost 5/2005, 2005
Dvě hlavy, antologie Písně temných věků, Triton, Praha, 2005


2004
Deset tisíc pekel, časopis Pevnost 4/2004, 2004
Hučení úlu, časopis Fantázia č. 30 – 2/2004, 2004
Hranice moci, časopis Dech draka 1/2004, 2004
O těch, kteří se vracejí, antologie Čas psanců, Triton, Praha, 2004
Cesta do ticha, sborník Drakobijci VI, Straky na vrbě, Praha, 2004


Prokletá krev, sborník Pragocon 2004: Prokletá krev, Sci-fi klub Terminus, Gumruch, 2004


2003
Srdce chrámu, časopis Pevnost 2/2003, 2003
Básník a krasavice, sborník Pragocon 2003, Gumruch DTP, Praha, 2003
Félésis, časopis Zbraně Avalonu 1/03, 2003
Mantis, antologie Klášter slasti, Straky na vrbě, Praha, 2003


Nejsladší nápoj, časopis Pevnost 6/2003, 2003
Starý muž, časopis Pevnost 11/2003, 2003


2002
Oběť, sborník Zaslíbený věk trollí, Trollpress, Praha, 2002
Do horoucích pekel, sborník Zaslíbený věk trollí, Trollpress, Praha, 2002
Černá vdova, sborník Černá vdova, Gumruch DTP, Praha, 2002
Pověz mi, mlhavý měsíci!, časopis Pevnost 4/2002, 2002
Hladoví, Kočas: Sborník fantasy a sci-fi povídek, Straky na vrbě, Praha, 2002


Než nás všechny zabije, sborník Drakobijci IV, Straky na vrbě, Praha, 2002


Poslední tango v Londýně, časopis Fantázia č. 23 – 3/2002, 2002
Tři havrani, časopis Pevnost 7/2002, 2002


2001
Rybář a Meluzína, sborník Pragocon 2001, Gumruch DTP, Praha, 2001
Bludná čarodějka, časopis Zbraně Avalonu 2/01, 2001
Procitnutí, sborník Mlok: Sbírka vítězných prací ceny Karla Čapka za rok 2001, Straky na vrbě, Praha, 2001 (I. místo CKČ)


Černá a bílá kočka, sborník Drakobijci III, Straky na vrbě, Praha, 2001


2000
Brána, sborník Drakobijci II, Straky na vrbě, Praha, 2000


Fado, sborník Alter ego, Pragocon 2000, Gumruch DTP, Praha, 2000
Jezdec z temnot, časopis Dech draka 3/2000, 2000
Polibek života, časopis Imladris 5-6/2000, 2000


1999
Ferry across the Mercy, sborník Fatální válka, Gumruch DTP, Praha, 1999
Čas vyhnanství, sborník Fatální válka, Gumruch DTP, Praha, 1999
Zavřené oči, sborník Drakobijci, Straky na vrbě, Praha, 1999


Aimede, časopis Opatssin 1/1999, 1999
Tanečnice, časopis Opatssin 2/1999, 1999
Schodiště, časopis Opatssin 2/1999, 1999


1997
Do tmy, sborník Miniparcon 97, Roman Kresta, Pardubice, 1997