Login / Search
English
Čeština

Překlady

21. století - překlady

 

- Charlotte Jacobi
(pseudonym autorů Evy-Marie Bastové a Jorna Prechta):

Trilogie Parfumerie Douglas
(z německého originálu Die Douglas Schwestern
)
Rodiná sága z let 1876 - 1936

Parfumerie Douglas 1 - Vznik rodinného impéria
(Německý originál Die Douglas Schwestern, 2020)

Nakladatelství: Euromedia Group 2022
Počet stran 368
Vazba pevná, vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-249-4847-8

Synopsis:
Už jako malá dívka je Marie Carstensová fascinovaná parfémy hamburských dam. A tak si se sestrou Annou slíbí, že si jednou otevřou vlastní parfumerii. Zatímco otec je v jejich záměrech podporuje, úzkostlivá matka snahu sester sabotuje. Sestry svůj sen uskuteční přes všechny překážky (v té době není snadné být ženou-podnikatelkou, dalším ohrožením existence parfumerie je vypuknutí 1. světové války). Parfumerie Douglas se stává v Hamburku pojmem..

Parfumerie Douglas 2 - Svět vůní
(německý originál Die Douglas Schwestern. Das Paradies der Düfte)

Nakladatelství: Euromedia Group 2023
Počet stran: 368
Vazba pevná, vázaná s přebalem
ISBN 978-80-249-5012-9

Synopsis:
Hamburk, 1920. Parfumerie Douglas existuje už deset let, opravdový důvod k oslavě! „Douglasovy sestry“ Marie a Anna Carstensovy se chtějí soustředit na navazování mezinárodních kontaktů, a proto předávají každodenní provoz do rukou svých kmotřenek Herthy a Lucie Hardersových. Mladé ženy však očekávají těžké časy: německé hospodářství se hroutí pod tíhou povinnosti platit válečné reparace, kvůli inflaci klesá počet zákazníků. Při hledání nových nápadů se nechá Lucie v Berlíně a New Yorku zlatých dvacátých let inspirovat výjimečnými vůněmi – ale také nekonvenční láskou k mladému čínskému překladateli.


Parfumerie Douglas 3 - Impérium snů
(německý originál Die Douglas Schwestern - Parfümerie der Träume)

Nakladatelství: Euromedia Group 2023
Počet stran: 376
Vazba pevná, s obalem
ISBN 978-80-249-5012-9

Synopsis:
Hamburk, 1929. Sestry Hertha a Lucie zdědily od svých kmoter prosperující parfumerii Douglas, ve které s nimi celá léta pracovaly. Lucie se zrovna zamilovala a Hertha porodila druhé dítě. Přesto jsou obě pevně rozhodnuté, pokračovat v životním díle  kmoter úspěšně také v budoucnu. Když však udeří celosvětová hospodářská krize a čím dál víc vítězí nacionalistická politika, když se dostane k moci Hitler, musí víc než kdy jindy bojovat o to, aby i nadále mohly předávat světu kouzlo vůní. 

 

- Michelle Marly:
Maria Callasová -
Největší pěvkyně své doby a drama její lásky

Z německého originálu Die Diva. Maria Callas - die größte Sängerin ihrer Zeit und das Drama ihrer Liebe, Aufbau Verlag 2020

Nakladatelství: IKAR 2022
Počet stránek: 343
Vazba: Pevná, vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-249-4888-1

Synopsis:
Maria Callasová – la Divina, božský hlas a věčný hlas lásky
Benátky 1957: Maria Callasová je nejznámější pěvkyní své doby, ale umělecká dokonalost, kterou na jevišti ztělesňuje, si začíná vybírat svou daň. Hrozí, že jí selže hlas, a Maria touží po přestávce, kterou jí však ani svět opery, ani její manažer a manžel Meneghini nedopřejí.  Potom se setká s rejdařem  Aristotelem Onassisem a přes veškeré překážky se do sebe zamilují – až do doby, kdy se Onassis seznámí s Jackie Kennedyovou.
Okouzlující román o Marii Callasové, umělkyni, která vysoce převyšuje všechny ostatní a je ztělesněním půvabu a charismatu, ale především o vášnivě zamilované ženě.
 

- Marie Lacrosse – trilogie Vinařství
(z německého originálu Das Weingut)

Vinařství 1 – V bouřlivých časech
Vydáno: 2020, Ikar, edice Světový bestseller
Originální název: In stürmischen Zeiten, 2018
Počet stran: 496
Vazba knihy: pevná / vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-249-4162-2

Vinařství 2 – Nový začátek
Vydáno: 2021, Ikar, edice Světový bestseler
Originální název: Aufbruch in ein neues Leben, 2019
Počet stran: 496
Vazba knihy: pevná / vázaná
ISBN: 978-80-249-4323-7

Vinařství 3 – Osudové dny
Vydáno: říjen 2021, Ikar
Originální název: Tage des Schicksals, 2019
Počet stran: 568
Vazba knihy: pevná / vázaná
ISBN: 978-80-249-4518-7

Synopsis trilogie
Mladou Irenu přivede Wilhelm Gerban, majitel vinařství, do své domácnosti jako služku ze sirotčince. Irena je inteligentní, hezká a pracovitá, nenechala se útrapami sirotčince zlomit.  Tak se stane, že se do ní zamiluje syn domácího pána Franz. Rodinné intriky a Prusko-francouzská válka r. 1870 způsobí, že je osud rozdělil – zdá se, že na vždy. Irena musí utéct, porodí Franzovo dítě, o němž on neví, a a aby se celá záležitost neprozradila, nechá Wilhelm Gerban svou na opiu závislou manželku, Franzovu matku, zavřít do blázince.

Válka skončí, ale Franz v ní přišel o nohu, nechápe, proč Irena utekla, a má obavy, že ho už jako mrzáka nebude chtít.  Nepřestává ji však hledat. Irena se těžce protlouká, pracuje v textilní továrně, ze které ji vyhodí pro účast na stávce, a stará se o malého Fanouška. Shodou náhod přispěje k jejich shledání Ireně ne příliš nakloněná Franzova sestra Matilda, která si bere majitele jedné z dalších textilek, v níž se Irena nakonec vypracovala na předačku. Lásce stojí ovšem v cestě řada dalších překážek. Irena zatím žije s jedním z dělnických vůdců Josefem a velmi se angažuje v dělnickém hnutí,  zvlášť za práva žen. Naštěstí se chytré Franzově matce lstivým chováním podařilo dostat se z blázince a mladé dvojici v poslední chvíli vysvětlí, proč jejich sňatek není nemožný.

Franz a Irena jsou šťastní a mají další dvě holčičky, dvojčátka. Když děti odrostou, cíti se Irena nevytížená a zbytečná. Chce i nadále pomáhat dělnickým ženám a schází se za tím účelem opět se svým bývalým milencem Josefem. Franz velmi žárlí, a když mu Irena opětovně zalže ohledně cíle své cesty, stojí manželství před rozvodem. Franz se pro Irenu vzdal lepšího společenského postavení i bohatství, a nemůže její údajnou zradu přenést přes srdce. Zasáhne tragický osud a jedna z dcer zemře na záškrt, druhá stále churaví, takže s ní musí Irena trávit měsíce v lázních. Z Fanouška zatím vyrostl mladík, který má, podobně jako jeho matka, silné sociální cítění. Policie ho dopadne při roznášení ilegálních novin a musí na šest týdnů do vězení pro mladistvé. Krátce poté se Franz také stane pro náhodnou účast na demonstraci obětí policejní zvůle. Pochopí, o co Irena usiluje, přestane jí v činnosti bránit, a rozhodne se, že jeho pravé místo je u rodiny na vinařském statku. Třetí díl končí svatbou Fanouška s osiřelou dcerou Ireniny přítelkyně ve stejném kostele, kde se před lety brali Irena s Franzem.
   

 

-  Michelle Marly:
   Mademoiselle Coco a vůně lásky

přeloženo z německého originálu Mademoiselle Coco und der Duft der Liebe vydaného nakladatelství atb 2018 -  Michelle Marly je pseudonym německé autorky bestsellerů Micaely Jary
Nakladatel: Ikar 2019
Počet stran: 384
Pevná vazba
ISBN: 978-80-249-3930-8

Synopsis:
Paříž 1919. Román začíná v okamžik, kdy se Coco Chanel  podařilo vybudovat úspěšný módní salon. Když však její milenec Boy Capel nečekaně zahyne při autonehodě, je úplně ochromená žalem. Teprve plán vytvořit na památku své lásky parfém jí dodá novou energii. Při hledání vhodné vůně se seznámí charismatickým knížetem Dimitrim Romanovem. Spolu s ním cestuje na jih Francie, do kolébky všech významných vůní, a brzy přichází na stopu vůni lásky, do současnosti nejznámějšímu parfému na světě, Chanelu číslo 5.  Příběh jedinečné ženy a milenky významných osobností 20. století – mimo jiné Igora Stravinského a Pabla Picassa.

 

- Sebastian Niedlich: A pravil Bůh - budiž Jonáš
(z německého originálu Und Gott sprach - es werde Jonas, vydaného nakladatelstvím dotlines 2015)

Nakladatelství: Ikar 2018
Počet stran: 272
Pevná vazba
ISBN 978-80-249-3592-8

Někdy má člověk zkrátka špatný den. Někdy má strašně špatný den. A někdy ho zamáčkne spadlá špička kostelní věže. Přesně to se stane Jonášovi, a tím by mohl vlastně celý příběh skončit. Ale Bůh (starší z nás si pamatují, že je Všemohoucí) má s ním jiné plány – neboť Jonáš je nový Mesiáš. A tak vstane z mrtvých. Lékaři, média a stále rostoucí počet nadšených věřících šílí.
A Jonáš? Ten chce vlastně mít jen svůj klid. A v žádném případě netouží dělat zázraky! Ale všechno dopadne úplně jinak…

- Anna Iris: Cesty časem
z anglického originálu Travels in Time

Nakladatelství Brána 2018
pevná vazba
Počet stran: 220
ISBN: 978-80-7584-033-2

Cestovat časem je dar, ale může to být také břemeno. Hlavní hrdinka románu Carrie je propuštěna z psychiatrické léčebny a pokouší se založit normální existenci v Southamptonu. Seznámí se s Ellie a Stevem, dvěma mladými lidmi, kteří pracují v knihkupectví pojmenovaném Cesty časem podle románu slavného spisovatele.  Carrie vzhledem ke svému daru nevidí Ellie poprvé, ale raději si to nechá pro sebe. Časem zjišťuje, že Ellie je bývalá přítelkyně Antonyho – ředitele kliniky, na které se Carrie léčila. Díky své schopnosti nahlédne do Elliiny minulosti a snaží se jí pomoci s jejími psychickými problémy. Antony, s nímž se Ellie od rozchodu neviděla, nakonec neochotně souhlasí ji na svou kliniku přijmout. Na povrch však začnou postupně vyplouvat nejrůznější tajemství a intriky. Carrie má pocit, že to nedopadne dobře...

Co se skrývá za Elliiným psychickým zhroucením? Dokáže se Carrie, i přes svůj vzácný dar, začlenit do normálního života?
Kniha píše o přátelství a naději, ale i zradě a nedůvěře… a o cestách časem, v nichž se může objevit i blížící se smrt. 

 

- Sheila O´Flanaganová:
Pohřešovaná manželka
(z anglického originálu The Missing Wife
Publisher: Headline Review 2016)


Nakladatel: Brána 2017

Počet stran: 320
Pevná vazba
ISBN: 978-80-7584-008-0

Život Imogen  byl ovlivněn tragickou smrtí otce ještě dřív, než se narodila a příliš mnoha změnami v dětství.  Když si vezme Vince, zdá se, že v něm konečně našla stabilní opěrný bod a že jsou spolu šťastni.  Jenže věci nejsou vždycky takové, jak vypadají zvenčí.  Aby znovu našla sama sebe, musí zmizet, aniž by někomu cokoliv řekla. Ale podaří se jí uniknout vlastní minulosti?  

Příběh se odehrává v Irsku a Francii (Provence a Baskicko) s krásnými popisy krajiny a přírody.

 

- Bob Flaws: Endometrióza a neplodnost 
Kniha pro ženy, které touží po miminku
Diagnóza, prevence, dieta, cvičení a relaxační terapie podle tradiční čínské medicíny
(z anglického originálu Endometriosis,  Infertility and Traditional Chinese Medicine)

Nakladatel: Anahita 2016
Kniha je sice založena na amerických reáliích, ale Bob Flaws je skutečný odborník, který dovedně kombinuje metody čínské a evropské medicíny pro řešení problému endometriózy a neplodnosti – problému, který je stejně palčivý v USA jako v České republice.

 

- Bérriedale-Johnson, Michelle:
Vaříme a pečeme bez lepku –
Recepty na každý den

(z anglického originálu The Everyday Wheat-free and Gluten-free Cookbook)

Nakladatelství Brána 2016
240 stran

Kuchařka přináší 200 moderních a jednoduchých receptů určených nejen pro ty, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu, nebo mají alergii na obilniny,  ale i pro lidi, kteří vyznávají zdravý životní styl a rádi zkouší něco nového.

 

- Sandra Jagemann, Eva Christiane Wetterer:
36x Detox – snadno a lahodně

Karty s recepty
Nakladatelství Synergie 2016
(z německého originálu DETOX  – Leicht und köstlich)

Chcete ze svého těla odstranit škodlivé toxiny a zažít příliv energie, radosti a zdraví? Rádi byste se opět cítili svěží a plní síly?
Detoxikace je ideální způsob, jak se dostat do skvělé formy a udělat něco pro své zdraví. 36 jednoduchých receptů na smoothies, polévky a lehké pokrmy, které naleznete na těchto kartách, zvládne každý snadno připravit. Vybrané karty si navíc můžete vzít kamkoliv s sebou nebo jimi obdarovat své blízké, a tak jim pomoci ke zdravějšímu životnímu stylu.  Očistě těla můžete pomoct očistou mysli, takže na každé kartě najdete kromě receptů také heslo dne a užitečné tipy pro zdravý životní styl.

Moje poznámka: Některé recepty z 36 karet jsou opravdu velmi osvěžující.

 
- Concetta Bertoldiová:
Jaké je to v nebi? Vše, co byste chtěli vědět o posmrtném životě

(z anglického originálu Do Dead People Watch you Shower?)


Nakladatelství Noxi, 2015
Brožované vydání, 272 stran
ISBN: 978-80-8111-262-1
EAN: 9788081112621

Médium Concetta Bertoldi odpovídá na všechny otázky týkající se života po smrti:

…počínaje neuctivými:
(zda jsou zemřelí stále s námi, mají výhled také do naší ložnice?)
… přes dojemné:
(bude můj zesnulý otec se mnou, až budu kráčet k oltáři?)
… až po procítěné:
(když naši drazí opustí tento svět příliš brzy nebo za tragických okolností, budou mít navěky zlomené srdce nebo najdou v nebi klid?)

Concetta Bertoldi měla spojení se záhrobím od dětství. V knize Dívají se na nás zemřelí ve sprše?, kterou nakladatel rozhodl přejmenovat na „Jaké je to v nebi?“   odhaluje s neobyčejnou otevřeností a báječně suchým humorem skutečnosti o osudu a štěstí našich drahých zemřelých. Odpovídá na všechny otázky, od praktických až po skandální. Kromě toho se s námi dělí o osobní tajemství a vypráví s osvěžující upřímností, jak jí tento zázračný dar ovlivnil život, manželství, přátelství a profesní dráhu a jak jej nesčetnými způsoby využívá, aby pomohla ostatním.

Concetta Bertoldi je médiem na plný úvazek a má pravidelné seance se členy britské královské rodiny, americkými celebritami, politiky a dalšími. Na setkání s ní je toho času dvouletá čekací listina. Žije se svým mužem v New Jersey.
Poznámka: Měla jsem své pochybnosti, zda mám přijmout překlad této knihy přijmout. Ti, kteří mne znají, si určitě řeknou, že to není zrovna moje téma. Ale nakonec mě okolí přesvědčilo – překladatel odpovídá pouze za překlad, nikoliv za původní text. Musím však říct, že kniha má spoustu živých a humorných momentů, hlavně když Concetta vypráví o svém životě na této zemi. Překládat knihu mě bavilo.

Možno zakoupit:
https://www.bux.cz/knihy/190377-jake-je-to-v-nebi.html

 

 

- Tony Crabbe:
Proč nikdy nestíhám -
Jak najít rovnováhu mezi prací a soukromím

(z anglického originálu BUSY - How to Thrive in the World of Too Much)

Noxi 2015, 352 stran
ISBN: 978-80-8111-240-9
EAN: 9788081112409
http://www.noxi.cz/kniha/157-tony-crabbe-proc-nikdy-nestiham.html #popis

Je možné dosáhnout spokojenosti a úspěchu tím, že budete perfektně zvládat všechny úkoly? 
Opak je pravdou. Je potřeba zjistit, co je v práci důležité, nemarnit čas snadným odpovídáním nedůležitých emailů, ale hledat způsob, jak přijít na nové věci, které by vedly k prosperitě firmy a tím i jednotlivce. Zároveň člověk nesmí opomíjet přátele a rodinu, je důležité být s nimi nejen v okamžicích krize, ale sdílet s nimi také chvíle štěstí! Autor upozorňuje na některé mýty, na příklad na mýty spojené s multitaskingem, o jehož prospěšnosti vznáší pochybnosti a střídá poznatky z vědeckých výzkumů se skutečnými příběhy ze života.
Poznámka: Na obálce knihy autor říká: Pokud chcete získat kontrolu nad svým životem i kariérou, odhoďte práci a najděte si čas na tuto knihu. Musím přiznat, že i já (považuju se za dobrou plánovačku) jsem v textu našla spoustu užitečných nových rad.
Ukázka: http://www.klubknihomolu.cz/122332/ukazka-z-knihy-proc-nikdy-nestiham/
Ke koupi v českém překladu:
http://www.bux.cz/knihy/190369-proc-nikdy-nestiham-jak-najit-rovnovahu-mezi-praci-a-soukromim.htm

 

20. století - překlady

Z portugalštiny do češtiny

1. Manuel Rui: S penzí nebo bez penze  
Světová literatura 1/82, str. 155 – 165
Titul v originálu: Com ou sem Pensao, ze sbírky povídek Regresso Adiado – 1973

Portugalsko počátku sedmdesátých let. Mnoho Angolánců tam hledá lepší budoucnost. Ale část portugalského obyvatelstva čelí podobným ekonomickým problémům jako lidé v koloniích.  Pointa povídky jemně naznačuje všechny předsudky a pověry, které mají bílí obyvatelé metropole vůči barevnému obyvatelstvu.
Klikni na odkaz pro úplné znění povídky zde

2.     Manuel Rui: Kéž bych se mohl stát vlnou.
Světová literatura 3/88, str. 166-188
Titul v originálu:  Quem me Dera ser Onda

Angola po vyhlášení nezávislosti - země, která se rozhodla obejít bez Portugalců, se snaží redefinovat své cíle a znovuobnovit ekonomiku. Nedostává se základních potravin, takže myšlenka vykrmit si prase na terase bytu v činžovním domě není od věci. Kromě mnoha komických situací, které to přináší, obsahuje povídka satiru na chování lidí v obtížné situaci očima malého chlapce. 
Klikni na odkaz úplného znění povídky zde. 

 

Z  němčiny do češtiny

Patricia Vandenbergová: Co bude dál?
Knihovnička večerů pod lampou 990, Ivo Železný Praha 1994
Milostný příběh z lékařského prostředí.

 

Z angličtiny do češtiny

1.     Robin Cook: Epidemie (Contagion)
Knižní klub Ikar 1996, ISBN 80-242-1206-4, opakovaná vydání Euromedia Praha
Epidemie může být šířena nejen mikroby, ale také sabotáží – další příběh ze série napínavých příběhů z lékařského prostředí s patologem Jackem Stapletonem v hlavní roli.

 

 2.     Johnny ´Two Combs´ Howard:
Přímý úder
(Direct Action)

Nakladatelství Slovanský dům 2001, ISBN 80-86421-52-X

Synopsis:
Nejnebezpečnější terorista na světě, Usáma bin Ládin, nechal zorganizovat teroristické útoky v Jakartě a Lagosu. Trpělivost velmocí je u konce. Spojené státy a Velká Británie se rozhodly, že nastal čas provést proti bin Ládinovi přímý úder. Nejvyšší velení vypracovalo plán masivního leteckého útoku na tajnou afghánskou základnu, který má být proveden elitními jednotkami obou zemí. Uspějí nejlépe vycvičení a nejtvrdší západní válečníci při honbě za krutým teroristou? Přímý úder je strhující četba, ve které lze jen těžko najít hranice mezi fikcí a skutečností. Jak dnes víme, operace Bora Tora v r. 2001 nebyla úspěšná a americkým elitním jednotkám trvalo dalších 10 let, než zabili Usámu v jeho domě v pakistánském Abbottabadu (2011).
Poznámka: Kniha vyšla v roce 2001 vzápětí po neúspěšném  skutečném pokusu zlikvidovat bin Ládina a rázem se stala vysoce aktuální. Musela jsem novinářům poskytnout několik interview, jak to, že jsem se před rokem rozhodla pro překlad právě této knihy - odpověď byla jednoduchá, důvodem nebyly moje věštecké schopnosti, ale můj zájem o Afghanistán obecně.
Johnny Howard byl příslušníkem britské elitní jednotky SAS (Special Airs Squadrons), v jejíchž řadách se zúčastnil mnoha akcí v nejrůznějších částech světa. Kromě jiného zasahoval proti teroristickým jednotkám v Severním Irsku, byl nasazen v Kolumbii v boji proti drogovému kartelu a účastnil se také války v Sierra Leone. Od roku 1993 se věnuje dráze spisovatele akčních románů, ve kterých využívá svou podrobnou znalost problematiky speciálních jednotek.

 

3.     J.L. Heskett, W.E. Sasser Jr., Ch. W. L. Hart:
Služby – cesta k úspěchu
(Service Breakthroughs-Changing the Rules of the Game)

Victoria Publishing ISBN 80-85605-36-8, 1990  

Synopsis: Kniha se zabývá poskytováním vynikajících „průkopnických“ služeb a perspektivou narůstajícího významu služeb v budoucím desetiletí. První kapitola zkoumá způsob, jakým úspěšné firmy navazují kontakt se zákazníkem. Druhá kapitola pojednává o strategickém plánování služeb. Třetí a čtvrtá kapitola vysvětluje, jak podpořit loajalitu a retenzi zákazníků. Kvalita a účinnost služeb jsou tématem páté až sedmé kapitoly. Součinnost vytváření řetězců, informačních technologií a práce zaměstnanců je náplní kapitol devět až dvanáct. Jedenáctá a dvanáctá kapitola shrnuje způsoby, jimiž jsou lidé ve významných servisních organizacích motivováni. Ve třinácté kapitole se hovoří o silách povzbuzujících trend k „budoucí dokonalosti“ a o případných omezeních na cestě k jejímu dosažení. Závěrečná kapitola podává přehled hlavních témat knihy tím, že srovnává průkopnické servisní firmy s „pouze dobrými.“ Kniha byla doporučena jako doplňkový studijní materiál pro studenty oboru služeb a cestovního ruchu a inspirace pro provozovatele služeb (ředitele hotelů, manažery podniků).


4.     David Elcome and John Bains:
Cesta k úspěchu (The Way to Success)

Evropský výbor pro environmentální výchovu a vzdělávání, IUCN Praha 2000.
O práci s lidmi žijícími v chráněných územích nebo v jejich sousedství při přípravě a realizaci plánů péče o tato území