Login / Search
English
Čeština

Detektivní kancelář Sirius

Detektivní kancelář Sirius
Nakladatelství:
Straky na vrbě
Rok vydání: 2013
Počet stran: 353, Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-87364-37-6
EAN: 9788087364376

Dosud možno zakoupit na:  www.straky.cz/katalog.aspx

http://www.straky.cz/katalog.aspx?Action=Book&BookID=211

Anotace:
Současná Praha. Den střídá noc; po ulicích chodí lidé a mezi nimi nepovšimnuty bytosti, které lidmi nejsou – nebo jimi jsou jen napůl. Někdo to ale dovede rozpoznat... Zaměstnance detektivní kanceláře Sirius spojuje ochota a schopnost vyšetřovat případy, kdy příčiny lidských neštěstí pocházejí z nadpřirozeného zdroje.

Prokletý Albrecht, runařka Margot, silák Vidocq a pomatená krasavice Sangría. Vydávají se po stopáchzmizelých dětí, podivných jevů; hnáni touhou po záchraně či pomstě. Putují až na sám kraj, kde končí lidskost a začíná bezedná hlubina snů a nočních můr.

A jak to bývá ve zlých snech - mnohý příběh zde nekončí dobře...

Recenze:
- Goodreads:
Apr 29, 2013
Sirius rated it 5 of 5 stars
To view it, click here.

Veľmi dobrá zaujímavá kniha. Na konci som bol trochu sklamaný že ak bude pokračovanie zrejme už v ňom nebudú postavy ktoré som si obľúbil. A čo mi vyrazilo dych, bolo to ako sa to na konci všetko posplietalo dohromady. Prirovnal by som to k Nočnej Strane od Greena. Čo sa týka rôznorodých bytostí a tajomných postáv ktoré ťahajú nitkami v snahe dosiahnuť svoj cieľ.

- Fantasy Planet
http://www.fantasyplanet.cz/clanek/detektivni-kancelar-sirius-lucie-lukacovicova

 - XB1 7/2013 - Františka Vrbenská
http://lucie.lukacovicova.cz/index.php?/archives/42-Recenze-na-Detektivni-kancelar-Sirius-v-XB-1-72013.html

- Děti noci
http://deti-noci.cz/2013/07/literatura/lit-recenze/lucie-lukacovicova-detektivni-kancelar-sirius/

- Fantásia
http://fantasya.cz/clanek/ghostbusters-jsou-pase-nyni-nadprirozene-pripady-resi-detektivni-kancelar-sirius

Ghostbusters jsou pasé. Nyní nadpřirozené případy řeší detektivní kancelář Sirius!:
Materie mezi světy oslabuje a trhá se. Realita se stává nereálnou. A lapeni mezi skutečností a snovým světem jdou detektivové z kanceláře Sirius po stopách nadpřirozených pachatelů, hledajíce mnohem více než jednouché odpovědi na otázky, které mnohdy zůstávají nevyřčeny.
Sirius je tajemný muž a vlastník detektivní kanceláře, který se nebojí najímat opravdu zvláštní lidi. A tak se v jeho žoldu postupně octnou severská runařka Margot a její milý, bohužel však prokletý, Albrecht, ranař a lamželezo Vidocq, a nakonec také pomatená španělská kráska specializující se na čtení z krve, která si nechá říkat Sangría. Tato čtveřice se však občas přetahuje o hlavní role také s trojicí bytostí ze snových světů. Společným silami bojují o záchranu životů i světa.

Lucie Lukačovičová se dostala do povědomí čtenářů především jako autorka povídek, i když má na svém kontě i dvě samostatné knihy a navíc se často objevuje i v roli spoluautorky (zejména v rámci sesterského dua Petra a Lucie Lukačovičovy). Do Detektivní kanceláře Sirius se promítlo vše, co ji zdobí.

Vzhledem k její síle v povídkách je celá kniha rozdělena na několik samostatných případů, přičemž každý z nich je vlastně uzavřeným příběhem. Mezi nimi se nachází krátká intermezza, která vždy nějakým způsobem souvisí s majitelem paranormální detektivní kanceláře. Tento autorčin přístup je pro čtenáře atraktivní, neboť děj nemá žádná hluchá místa a zbytečné vycpávky. Samotné případy jsou navzájem zcela odlišné – v jednom se pátrá po nadpřirozeném vrahovi, druhý se odehrává ve snovém světě a jiný zavede čtenáře například do cirkusu.

Skvěle poskládané mýty
Z celého díla je naprosto zřejmé, že autorka má opravdu velký přehled ve všech možných mytologiích a legendách. Zahrnuty jsou urban legends, severská i slovanská božstva, ale také netvoři pocházející ze starého Říma či Řecka. Nemůže chybět ani případ spojený s Japonskem – zdá se že, právě v japonských mýtech a legendách se Lukačovičová cítí jako doma. Důkazem toho budiž například povídka ze sborníku Temné časy či její debutový román Vládci času.

Detektivní kancelář Sirius nabízí však mnohem více než jen dobře zpracované detektivky navzájem propojené postavami. Ze začátku si to čtenář nemá šanci uvědomit, ale s každou další přibývající stranou ho kniha chytá do nenápadné pavučiny – postupně splétá vlákna vztahů mezi postavami, přidává náznaky a stopy, aby nakonec ve velkolepém finále (tedy v posledním příběhu) odpověděla na všechny otázky, a to vskutku megalomanským způsobem. V konečném zúčtování navíc naplno vystoupí z pozadí temný podtext celého díla.

Pozoruhodné je, že většinou je na scéně pouze část detektivního týmu – pouze málokdy pátrají všechny čtyři hlavní postavy spolu. Je škoda, že více prostoru nedostala pomatená asociální Sangría, která je bezesporu nejzajímavějším charakterem s největším potenciálem; ale zadní vrátka pro další, navazující příběhy naštěstí zůstávají otevřená. Každý z detektivů je něčím unikátní (a navíc velmi dobře literárně ztvárněný), což dává čtenářům možnost vybrat si hrdinu dle svého gusta a držet mu palce. Autorka dává nahlédnout do minulosti jednotlivých postav a postupně odhaluje příčiny jejich chování a také důvody, které je svedly pod křídla Detektivní kanceláře Sirius.

Lucie Lukačovičová přichází s opravdu povedeným dílem. Ukazuje, že ji zdobí dostatek imaginace i spisovatelská zručnost a místy odhalí i poetické (a mírně patetické) sklony. Ale přesto se po dočtení knihy někde v koutku duše ozývá tichý hlásek, že to šlo ještě o malý, malinkatý kousek lépe. A právě ten kousek chybí, aby Detektivní kancelář Sirius byla opravdová bomba. Takto zůstává kniha „pouze“ vysoce nadprůměrná.

-   Recenze na Umění výběru, která přiměla Lucii tančit
http://umenivyberu.cz/?p=461

Detektivní kancelář Sirius aneb Detektivové mezi Sluncem a hvězdami

„Noc převrhla svůj zlatý úl nad sady večerů.“
Vítězslav Nezval, Básně noci

IMG_20150813_001137

O Lucii Lukačovičové, autorce Siria, jsem se poprvé dověděl už před lety. Tehdy jsem se vyskytl na nějakém knižním festivalu, kde mimo jiné v rámci promo akce rozdávali ochutnávku v podobě prvního čísla časopisu Pevnost. A pokud mne paměť neklame, byl tam s ní rozhovor nebo nějaká reportáž, cosi o larpech nebo letních táborech zaměřených na tvůrčí psaní. Už si to přesně nevybavuju a zůstalo mi v paměti jen jméno a spojení s literaturou a fantastikou.

Druhé setkání nastalo cca před půl rokem. Napadlo mě, že by nebylo od věci udělat si trochu přehled o české fantastice, hlavně té zatím neprofesionální, tedy například o soutěžních povídkách ve sbornících.

Netrvalo dlouho a měl jsem v ruce tři ročníky Drakobijců. Z časových důvodů jsem přelouskal jen jeden…ale myslím, že ten správný. Proč? Protože kromě jiných kusů se zde vyskytla povídka „Brána“, která, upřímně, ve společnosti ostatních povídek těžce vyčnívala.

Pak jsme si s Lucií reagovali na několik komentářů na facebooku ve skupině pro budoucí spisovatele a tehdy jsem si řekl, že by nebylo od věci přečíst si od ní něco dalšího…

Čekal jsem, že to bude dobré…a spletl jsem se, protože ta kniha je zatraceně dobrá. Z několika důvodů, díky kterým by se Sirius dle mého názoru nemusel stydět ani v dalších jazycích ani před zahraničním publikem.

Za prvé nejde o nesouvisející případy, které by byly propojeny jen ústředními postavami detektivů s tajemným zaměstnavatelem operujícícm kdesi v pozadí. Ne, Sirius graduje jako dobře navržený seriál, který postupně rozvíjí jak charaktery postav, tak hrozby na druhé straně, kterým je potřeba čelit.

Ty se neschovávají za portály, ale jsou přítomné v různých podobách přímo v našem světě. Protože další světy jsou kolikrát velmi blízko, stačí projít přes vhodný stín nebo kresbou na ulici…a ne vždycky jso to mýty přátelské, velmi často jsou to minimálně tvrdí obchodníci, kteří oplátkou za své služby chtějí kus vaší osobnosti, případně minulosti.

Ze stylu psaní je velmi dobře a přirozeně znát to, čím mne okouzlila už Brána – Lucie si na nic nehraje. Nesnaží se zavděčit té či oné skupině čtenářů, ale prostě přichází s mýty a legendami a plynule je zaplétá do akce, psychologické profilace i prostředí. A přesně jako podtitul jejího webu zní „Představ si něco, co neexistuje.“ tak i tady si celkem často připadáte, jako když vedle vás stojí Morfeus, vládce snů, natahuje k vám ruku s a úsměvem na tváří říká: „Tohle je jen začátek, pojď se mnou a ukážu ti víc.“

A to způsobem, kdy jsem si za prvé knihu užíval jako pomalé popíjení dobré whisky (a proto ji četl tak dlouho), za druhé si při čtení vzpomněl na Vzor Amberu, Pratchettův Svobodnej národ i Doctora Who nebo seriál Hranice nemožného.

Nevím, jestli se něčím ze zmíněného Lucie opravdu inspirovala, ale já si na ně při čtení vzpomněl – v nejlepším slova smyslu – a byl jsem u podobného vytržení jako když se Matt Smith prohání s TARDISem nad Londýnem. Ani Sirius, ani Lucka se nebojí vyšlápnout si vlastní cestičku a jít po ní s hrdostí, která krásně funguje a určitě ještě dlouho bude.

Dalším obrovským kladem knihy je uvěřitelnost a tvorba atmosféry skrze drobné detaily. Už jen při prologu složenému ze čtyř ročních období jsem cítil jak mořské pobřeží, mrazivou plíživou hrozbu v hloučku dětí i temnotu opuštěného domu někde v Paříži.

Napadá mě snad jediná drobná výtka. Ze začátku jsem měl lehké potíže uvěřit možná příliš spisovným dialogům i vnitřním monologům postav, ale to je jen drobný detail.

Tým dvou slečen a dvou pánů a jejich šéfa, který jako šedá eminence hýbě některými událostmi a se svými zaměstnanci komunikuje téměř výlučně elektronicky.

Každý tu má svoje síly a schopnosti a každý má i nějakou tu temnou minulost a věci, u kterých se nebude zlobit, když zůstanou hezky schované. Ale všichni jsou ochotni postavit se výzvě, ať jsou to oživlé dětské hry, osvobození tajného vězně nebo jen člověk, kterého provází břímě minulých životů.

A svět kolem vás se může vždycky změnit, ať už jdete lesem, nebo se jen podíváte pozorně na hvězdy na obloze…

Základní šablona: případy detektivní kanceláře zaměřené na nadpřirozeno
Navíc:

česká tvorba
vrstevnatost textu
odkazy na mýty, legendy, pověsti
jednotící příběh prostupující celou knihou
hutný a čitelný text, který chcete číst pomalu a pozorně, protože si ho chcete užít

- video clip youtube: www.youtube.com/watch

- Interview s Lucií Lukačovičovou:
http://www.sarden.cz/interview-rozhovor-s-lucii-lukacovicovou

http://www.sarden.cz/interview-rozhovor-s-lucii-lukacovicovou


Křest "Detektivní kanceláře Sirius"