Login / Search
English
Čeština

Povídky

Výběr z povídek Petry Lukačovičové

Kdo zabil Daniela Wilsona?
in: Ve stínu magie – antologie

Editoři: Boris Hokr, Leoš Kyša
Nakladatelství: Epocha 2019
Počet stran: 623
Vázaná s přebalem
ISBN 978-80-7557-218-9

Po úspěchu antologií Ve stínu říše a Ve stínu apokalypsy se editorská dvojice Hokr-Kyša rozhodla vybrat jako spojující článek dalšího dílu magii.  Magie je bezvadná věc a tvoří základ fantasy literatury. Síly magie se však mohou velmi lišit - mohou být temné a šílené nebo lidstvu a vlastníkům prospěšné. Kolem dvaceti povídek obsažených v antologii je rozmanitých jako magie sama. Lucie Lukačovičová pro ni napsala další detektivku s hlavní postavou Avalon, Muzeum zrůd, Petra Lukačovičová vytvořila napínavý příběh Kdo zabil Daniela Wilsona? Fotografie pocházejí z autogramiády, která se konala v knihkupectví Luxor na Václavském náměstí. 

Kdo zabil Daniela Wilsona

Příběh o skupině přátel, kteří v moderním světě hluboce věří v existenci magie, provozují ji každý svým specifickým způsobem - a dost možná jim právě proto funguje. Snaží se sice svého daru nezneužívat, ale v některých případech se zdá, že jim nezbývá nic jiného - svědomí může ovšem být ošemetná věc.

 

 

Čtyři Králové
in: Ve stínu apokalypsy

Nakladatelství: Epocha 2018
Počet stran: 584
Vazba: pevná
ISBN: 978-80-7557-156-4


Antologie  předních českých autorů fantastického žánru, kteří se ve svých povídkách zabývají invazemi mimozemšťanů, zmutovanými viry, zničujícími válkami a klimatickými změnami.

Petřina povídka má název Čtyři Králové. Popisuje Prahu ve válečném stavu, rozdělenou mezi vzájemně soupeřící skupiny, které se snaží ovládnout město nebo aspoň čtvrť.  Někteří se neštítí ničeho. Jiní se však naopak snaží dělat všechno pro to, aby pomohli těm, kdo to nejvíc potřebují. Obětavost a černý humor postav, které riskují všechno, na jedné straně, neutěšený pohled na takzvanou zahraniční pomoc a tragické nepochopení situace a sobeckost na straně druhé. Jak se lidé chovají v extrémních situacích? Jak bychom se zachovali my, představitelé generace, která si nedokáže válku představit? To všechno je ve Čtyřech Králích obsaženo.
 

 

Stroj na výrobu havranů
in: Ve stínu Říše - sborník
nakladatelství Epocha 2017
664 stran, pevná vazba
ISBN13 9788075570833

Stroj na výrobu havranů volně navazuje na Trny v očích. Spořádaný život (plný lží a nepěkných tajemství) Lokiho chráněnky a geniálního vynálezce naruší novodobý nacistický kult vzývající Odina. Navíc má Lokiho chráněnka v patách své bývalé přátele, které zradila.

 

Křídla slávy 
in "Triumvirát"
Povídka skončila na 3. místě v soutěži Prázdninové psaní, pořádané Triumvirátem (viz http://triumvirat.cz/) v roce 2016

Povídka pojednává o dívce, věnující se detektivní (a občas nepříliš legální) práci. Jejím parťákem je duch, kterého vidí pouze ona. Jednou dostanou zakázku na získání originálu disertační práce Alberta Einsteina a ze zdánlivě jednoduchého úkolu se vyvine úkol velmi složitý.


Nejkrásnější dárek
in: Pátá antologie českého hororu
nakladatelství Ladislav Kocka 2014

„Povídka mrazivě vypointovaná, krátká a úderná, o ženě, která to s láskou smrtelně přehání“ (z recenzí)

Trny v očích
Povídka vyšla v antologii "Temné časy", jejímž editorem byl Martin Fajkus, 2012.
http://www.mfantasy.cz/2012/06/temne-casy-ed-martin-fajkus-recenze/
Příběh se odehrává v moderní době, kdy mají lidé, nadaní nadpřirozenou mocí od nejrůznějších božstev, chránit ostatní před hrozbou, již představuje kult vyznávající dokonalost dosaženou skrze bolest svou i jiných.



Cínový vojáček
Povídka Cínový vojáček vyšla ve druhém sborníku z cyklu “Hry s příběhem”, který má tentokrát podtitul “Ocel a krev” a vypráví o boji, válce i hrdinství (http://hryspribehem.webnode.cz/)
Povídka  vychází z prostředí RPG Neznámé armády (Unknown Armies), tedy světa moderní mystiky a postmoderní magie.



Vrah panenek
Knižní řada “Hry s příběhem” obsahuje díla známých i známých autorů, kteří ve svých povídkách představují nejrůznější herní světy z RPG. Více informací o celém projektu je možné nalézt zde: http://hryspribehem.webnode.cz/. Povídka vyšla ve sborníku “Hry s příběhem: Zločin a trest”, zaměřujícím se na témata spravedlnosti a odplaty

Rozbřesk
Povídka, která se umístila na 2. místě v soutěži Fantastická povídka 2011. Byla pěkně ilustrována.  http://fanzine.topzine.cz/fantasy-povidka-petra-lukacovicova-rozbresk

 

Noc stvořená pro vraždu
Tuto povídku opublikoval časopis Pevnost ve svém 12. čísle v roce 2003. Jedná se o surrealisticky hororovou hříčku, vyprávějící příběh zapomenutého muže, potloukajícího se zapomenutým městem.
http://www.daemon.cz/kniha/4746/reckova-jana--pevnost-12-2003http://www.daemon.cz/kniha/4746/reckova-jana--pevnost-12-2003 http://www.daemon.cz/kniha/4746/reckova-jana--pevnost-12-2003

Dům, kde tančí mrtví
Tato povídka patří do cyklu děl zasazených do moderního světa, obývaného nadpřirozenými bytostmi, a navazuje na příběh "Co všechno zčernalo". Zároveň se s ním do jisté míry časově překrývá. Ukazuje dramatické události v Novém Mexiku z úhlu pohledu tamější upíří komunity. Upíři v tomto světě se opravdu nezabývají zamilováváním se do lidských puberťaček. Bojují mezi sebou v rámci tuhé hierarchické struktury - a mají na tento boj celou věčnost.

Co všechno zčernalo
Děj povídky se odehrává ve světě, který je velmi podobný tomu našemu, jen v něm žijí nadpřirozené bytosti. Některé jsou v podstatě neškodné, jiné znamenají pro lidi hrozbu. Upíři jednoznačně patří k té druhé skupině - proto jsou zabíjeni lovci. Jenomže upíři ovládají značné množství triků, jak přežít a zároveň využít smrtelníky pro své záměry.

Poslední tango v Londýně
Napsáno se sestrou Lucií, zveřejněno v časopise Fantázia 3/02



Zavřené oči a Černá a bílá kočka
Tyto dvě povídky napsala  se sestrou Lucií  pro pravidelně vycházející sborník Drakobijci. Drakobijci je série každoročně vydávaných antologií, které shromažďují nejlepší povídky z literární soutěže O železnou rukavici lorda Trollslayera, pořádanou vydavatelstvím Straky na vrbě. Dosud bylo vydáno 10 těchto sborníků, jejichž křest vždy probíhá na jednom z conů.  Zavřené oči vyšly v ročníku 1999 a Černá a bílá kočka v ročníku 2001.

 

Ten, jenž zří, oněmí
V oficiálním tisku Petra debutovala povídkou ve sborníku Fatální válka (Gumruch, 1999) s povídkou Ten, jenž zří oněmí.