Login / Search
English
Čeština

Narozeninový večírek v Elysiu

29.09.2014 18:50 Age: 10 yrs

Narozeninový večírek v Elysiu


Oslava narozenin v Café Bar Elysium, Na bojišti 8, Praha 2.

Café Bar Elysium otevřelo své dveře hostům v říjnu 2013. Nabízí rozmanitý výběr nápojů, koktejly a pivo za velmi dobré ceny, studenou kuchyni, vynikající obsluhu a pohodovou atmosféru. V březnu jsem zde uspořádala tradiční oslavu svých narozenin, která byla všemi zúčastněnými přijata s nadšením. Čas plyne a Elysium prosperuje i nadále. Konala se zde řada dalších narozeninových večírků, oslav svateb a  křestů knih. Elysium se stalo místem, kde se dají hrát nejrůznější hry a kde se pravidelně setkávají přátelé (mimo jiné, členové Rotary Clubu  patří ke štamgastům). Přijďte a přesvědčte se sami.

 

 

Informace o vzniku názvu:

Vstupujete do Elysia:

Elysium nebo Elysejská pole znamenají  pojetí  posmrtného života, rozvinuté původně řeckými náboženskými a filozofickými sektami.  Elysium bylo nejdříve odděleno od Hádovy říše a přístup byl vyhrazen jen smrtelníkům příbuzným s bohy nebo  hrdiny. Později však byl okruh vyvolených rozšířen na všechny spravedlivé a odvážné, kteří měli  v Elysiu trávit  požehnaný a šťastný posmrtný život a zabývat se tím, co je činilo v době života nejšťastnějšími. Vládce Elysia se liší od autora k autorovi. Podle Pindara a Hesioda je to Kronos, podle Homéra světlovlasý Rhadamanthus.

V novodobém umění, hudbě a literatuře a rovněž v zeměpisných názvech  je koncepce Elysia často používána ve smyslu ráje a rajského bytí.   

Z početných příkladů jen některé:

·       New Orleans – Elysejská pole (Elysian Fields) –

·       Paříž – Elysejská pole (Champs- Élyssées)

·       Los Angeles – Elysejský park (Elysian Park)

·       Planeta Mars – Elysium Mons (vulkanická oblast Marsu a název jedné ze sopek)

·       Tennessee Williams – Tramvaj do stanice Touha (Streetcar Named Desire)

·       William Carlos Williams – básnická sbírka Jaro a vše (Spring and All)

·       W.A. Mozart – Kouzelná flétna (árie  Papagena)

·       William Shakespeare – Večer tříkrálový  (ztroskotané Viole na břehu řeknou:  “Toto je Illyria, Lady..”. Ona odpovídá:  “Co bych dělala v Illyrii? Můj bratr, ten je v Elysiu”-  v době renesance bylo Elysium synonymem ráje)

·       Schillerův text k Beethovenově  Ódě  na radost – “Freude, schöner Götterfunken,Tochter aus Elysium!” - v překladu “Radosti, ty jiskro boží, dcero, již nám ráj dal sám!”

·       Elysium – vynikající americký dystopický scifi film z roku 2013 (v hlavních rolích Matt Damon a Jodie Foster): v roce 2154 omezený počet privilegovaných žije ve vesmíru v luxusním prostoru zvaném Elysium a všichni ostatní obývají přelidněnou a zničenou planetu Zemi.

·       Nakonec citát z filmu Gladiátor režiséra Ridleye Scotta, z projevu generála Maxima
k  vojákům:
“Když budete najednou sami, a pojedete na koni zelenými poli a slunce vám bude svítit do tváře,  nemusíte se bát. Neboť to znamená, že  jste v Elysiu, už po smrti.”

 

Elysium se snaží, abyste se opravdu cítili tak, jak jeho jméno naznačuje – tedy božsky.

Café Bar Elysium, Na Bojišti 8, 120 00 Praha 2, Česká republika, tel. +420 773689874


Carlos Schwabe: Elysejská pole                                Franc Nadorp: Goethe vstupuje do Elysia