Login / Search
English
Čeština

Kerala

Země kokosových palem – Země bohem stvořená

Dějiny
.  Kerala se nachází na jihozápadním pobřeží Indie, kterému se říká též Malabria. Podle sumerských záznamů byla významným vývozcem koření již kolem roku 3000 př. n. l..  Pověst  země koření přitahovala starověké  Babyloňany, Asyřany a Egypťany na Malabarské  pobřeží  už ve 3. a 2. tisíciletí před naším letopočtem.  První historická zmínka  o Kerale se objevila v zápisech mauryanského císaře Ashoky (269-232 př. n.l.). V těchto zápisech se Ashoka zmiňuje o čtyřech nezávislých královstvích ležících na jihu jeho říše.  V posledních stoletích před Kristem pobřeží proslulo pěstováním koření, zejména černého pepře, také mezi  Řeky a Římany. Černý pepř je do dnešních dnů významnou součástí celkové produkce státu spolu s dalšími druhy koření, přírodním kaučukem, kokosovými ořechy, čajem, kávou a kešu.


Sklizeň čaje

Kulturní vývoj Keraly lze sledovat od 3. století našeho letopočtu. Je syntézou aryanských a dravidských vlivů  ovlivňovaných v průběhu století kulturami  jiných částí Indie i ze zahraničí.  Pozdější  historie Keraly je podobná historii ostatních  indických států, kde nejprve o nadvládu bojovali různí místní vládci a později koloniální mocnosti (Portugalci, Holanďané, Britové).

Rozloha Keraly se přibližně rovná rozloze  Švýcarska, a proto patří k menším indickým státům.  Po vyhlášení nezávislosti Indie v roce 1947 se dvě  nezávislá  království, Travancore a Cochin, připojila k indickému státu v roce 1949. Stát Kerala vznikl v roce 1956 sloučením Travancore,  Cochinu a dalších menších území.

Království Travancore bylo feudálním královstvím a indickým knížecím státem,  kterému vládla královská rodina  z hlavního města Padmanabhapuram nebo Thiruvananthapuram (Trivandrum).  V době svého největšího rozkvětu  zahrnovalo království většinu dnešní  střední a jižní Keraly a nejjižnější část Tamil Nadu.  Královi Travancore byl přiznán britským impériem nárok na devatenáct dělových salv, což byl druhý nejvyšší možný počet (britské impérium takto  hodnotilo jednotlivé knížecí státy podle důležitosti a loajálnosti).  Vláda Travancore  přijala řadu pokrokových opatření, takže  v socioekonomickém vývoji patřila Kerala k nejlepším – s výbornou pověstí v oblasti  vzdělávání,  politické správy, veřejných investic  a sociálních reforem. To byl pravděpodobně také dobrý základ pro další pozitivní vývoj Keraly poté, co se stala součástí Indické republiky.


Palác Padmanabhapuram -  Trivandrum

Při návštěvě Keraly jsme pobývali v hotelu, který se prezentuje jako propagátor tradice Travancore nejen svým názvem Travancore Heritage (Dědictví Travancore), ale také rozsáhlými ayuverdickými programy.

 
Hotel Travancore Heritage a okolí

Po připojení k Indii zvítězila v demokratických volbách 1957  Komunistická strana Indie a byla vytvořena komunistická vláda,  jedna z prvních demokraticky zvolených na světě.  Komunističtí předsedové vlády  stáli v čele Keraly  v letech  1957 – 1959, 1967 - 1981 (14 let! ), 1987-1991, 1996-2001 a 2006-2011 (ve vládnutí se čas od času střídali s Indickým národním kongresem).

Je  zajímavé,  že Kerala se během těchto let zařadila  v mnoha parametrech k nejrozvinutějším indickým státům.  Je těžké nějak zevšeobecňovat, ale očividně střídání komunistů a Kongresu  k tomuto pozitivnímu výsledku do značné míry přispělo.
Tak například: Kerala má nejvyšší index lidského rozvoje,  nejvyšší míru gramotnosti (95,5%)  a nejvyšší průměrnou délku života (77 let) . Má také nejnižší procento vražd a kriminality  a  dle výsledku průzkumů Transparency International nejmenší stupeň korupce.  Stát má nejrozvinutější média – vycházejí zde noviny v devíti různých jazycích, nejčastěji v angličtině a malayalamštině.  
V r.  2011 se stala  Kerala prvním státem v zemi, kde byly základní bankovní služby v každé vesnici. Technopark v hlavním městě Trivandrum je největším zaměstnavatelem v oboru internetové technologie  (zaměstnává 35000 lidí). Byl to první IT park v Indii a momentálně je také největší -  kanceláře zde mají všichni důležití sofwaroví giganti. 
Celkově byla Kerala v r. 2013 vybrána jako nejlepší indický stát na základě hodnotících kritérií pro řízení a správu,  HDP, úrovně zdravotnictví a školství.  Desetiprocentní roční růst HDP v Kerale je o 3 % větší než národní průměr.

Zeměpis.
Východní oblast Keraly se skládá z vysokých hor, soutěsek a hlubokých údolí, bezprostředně na západ od srážkového stínu Západního masívu.


Hornatá část Keraly, leknínové jezero

Západní oblast Keraly je pobřežní pás, který je směrem na východ  relativně plochý,  a je křížem krážem protkán sítí vzájemně propojených poloslaných kanálů, jezer a ústí řek, kterým se říká keralské stojaté vody (Kerala Backwaters).


Backwaters

Kerala je významným turistickým cílem. Mezi hlavní atrakce patří už zmíněný systém kanálů (Backwaters), pláže, tropická zeleň a ajurvédské lázeňství.


Pláž Kovalam

Při návštěvě Keraly jsme si chtěli odpočinout a obdivovat nejen přírodní krásy a pláže,  ale také jihoindické hinduistické chrámy. Výraz jihoindická chrámová architektura, zvaná též dravidský sloh, se používá pro chrámy postavené od 7. do 18. století,  zejména v indických státech Tamil Nadu,  Karnataka, Andhra Pradesh a částečně také v Kerale. Pro tyto chrámy jsou charakteristické  pyramidové věže, dokonalá kamenická práce a umělecky vytesané reliéfy zobrazující  především život indických bohů. Jsou mnohem ornamentálnější než hinduistické temply v severní Indii.


Tamil Nadu - Suchindram Templ

Nejzajímavější částí při poznávání nových zemí nebo krajů pro mne vždy bylo pozorování  života lidí.  V Kerale jsme viděli mnoho dětí, i to, jak se stát stará o jejich vzdělání. Viděli jsme děti prohlížející si se svými učiteli muzea a jiné historické památky a zdálo se, že děti byly nadšené a k výkladu průvodců velmi vnímavé.   


Studentský sbor na schodech muzea Napir, školačky v uniformách, modlící se chlapeček 

Jeden z našich zaměstnanců mi dal souhlas zveřejnit fotografie z typické keralské svatby. Svatba v Kerale je komplikovanou záležitostí, která se řídí nejen příslušností k náboženství, kastě nebo kraji, ale záleží také na rodinné tradici - každá rodina může mít své vlastní zvyky.

 


Keralská svatba